Медики у захисних щитках-візорах / Ілюстрація REUTERS

Міністерство охорони здоров’я буде рекомендувати вчителям шкіл «помаранчевої» зони карантину проводити уроки у прозорих захисних щитках.

Читайте такожУ восьми областях перевищено норми завантаженості лікарень інфікованими COVID-19

Як передає кореспондент УНІАН, про це розповів головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, під час конференції «Освіта в умовах пандемії: як організувати навчальний рік 2020-2021».

Відео дня

Говорячи про рекомендації МОЗ, яких необхідно дотримуватися у освітніх закладах, Ляшко зауважив, що вони будуть переглядатися і змінюватися.

Посадовець нагадав, що до роботи не рекомендується допускати працівників освітніх закладів з температурою понад 37,2 градуси.

Серед іншого, також рекомендується змістити початок уроків для різних вікових груп, аби обмежити контакти дітей.

Ляшко додав, що МОЗ рекомендувало вчителям вести уроки у захисних масках, але повідомив, що після дискусій з освітянами планує скасувати цю норму.

Разом з тим, за його словами, у школах "помаранчевої" зони вчителям рекомендуватимуть одягати прозорий захисний щиток, який "дозволяє передавати емоції для того, щоб не порушувати освітній процес".

На початку уроку вчитель має поцікавитися і учнів їхнім самопочуттям. У разі появи небезпечних симптомів, дитину потрібно перевести у тимчасовий ізолятор.

Крім того, у туалетах в освітніх закладах має бути рідке мило і лише паперові рушники або електросушарки.

«Якщо є рідке мило, антисептик в туалеті не обов'язковий», - додав Ляшко.

Серед іншого, санлікар наголосив, що необхідно збільшити кількість місць для збору використаних засобів індивідуального захисту.

Карантин в Україні: що відомо

  • З 17 серпня в Україні почав діяти новий розподіл на карантинні зони в умовах адаптивного карантину. Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
  • Всі регіони поділено на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Зокрема, столиця країни - місто Київ - потрапив у "жовту".
  • Адаптивний карантин був введений в Україні 1 серпня. Тоді регіони країни поділили на "червону", "зелену", "помаранчеву" зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування.
  • Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановлять різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.
  • Віктор Ляшко наголошує, що у школах в "червоній" зоні епідемічної небезпеки навчання проводитиметься в онлайн-режимі.