Ілюстрація REUTERS

У Тернополі пасажири потяга зчинили бунт, щоб домогтися його зупинки у місті попри заборону «Укрзалізниці».

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на позачерговій сесії міської ради повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Він зазначив, що після того, як Тернопіль внесли до «червоної» карантинної зони, в мерію почали надходити повідомлення від місцевих жителів, які стали заручникам ситуації на залізниці. Він зачитав одне з них.

Відео дня

«Саме зараз перебуваємо у потягу №49, на який «Укрзалізниця» нам продала квитки учора вже після внесення Тернополя до «червоної» зони. Про те, що потяг не зупинятиметься у Тернополі, дізналися від провідниці. Начальник потяга вибачився і запропонував виходити у Хмельницькому або у Львові о першій годині ночі або о четвертій відповідно. Нас таких заручників – 15 лише в одному вагоні. Чому нас як злочинців етапують заблокованими в потягу без права і можливості вийти в рідному місті?», – озвучив повідомлення мер.

Читайте такожУ МОЗ пояснили, чому місцева влада не може самовільно послаблювати карантин

Він також повідомив, що сьогодні вранці люди таки домоглися зупинки потяга у Тернополі, який прибував з Херсона.

«Там їхало 85 тернополян, їхали батьки з дітьми, хворими на ДЦП. Тільки коли тернополяни вчинили бунт, керівник потяга таки погодився зупинитися і висадити людей в Тернополі», – розповів Надал.

За його словами, сьогодні вранці поліція також чинила спроби зупинити рух громадського транспорту в Тернополі. Відтак мер висловив обурення діями як керівництва держави, так і місцевої поліції, стверджуючи, що підстав для внесення Тернополя у червону зону немає.

«Замість порадитися з місцевим самоврядуванням, як разом вирішувати проблему, вони приймають рішення диктаторським силовим методом. Ми вже це проходили в 2013-2014 роках. Я закликаю керівників держави: не повторюйте помилок Януковича, погано закінчується. Я звертаюся до підрозділів поліції міста. Хочу вам нагадати гасло поліції 2014 року – «поліція з народом». Дійте в межах закону, але так, щоб не шкодити людям. Я розумію, що вам приходять різні команди. Але є одна команда – це закон, це Конституція. Не знаєте як діяти – дійте по закону, по совісті, по честі. Думайте, що ви робите!», – закликав поліцейських міський голова.

Він також застеріг, що тернополяни в змозі відстояти свої конституційні права і забезпечити належне функціонування міста.

«Ми знаємо, як це робити, ми вміємо це робити. Але я впевнений, щоб Бог дасть нам розуміння мудро вийти з цієї ситуації, а уряду – скасувати своє неправильне рішення», – підсумував під час виступу мер.

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні запрацювали нові правила адаптивного карантину, який було продовжено до 31 серпня. Всі регіони поділено на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

З понеділка, 3 серпня, червону зону встановлено у Луцьку, Тернополі та Кіцманському районі Чернівецької області.

Зокрема, у цій зоні забороняється робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів. У Луцьку та Тернополі тимчасово скасовано зупинку низки поїздів далекого сполучення.