Українська вакцина від COVID-19 - розробники розповіли деталі: прототип прототипу / REUTERS

Президент компанії, що займається розробкою вітчизняної вакцини від COVID-19, Михайло Фаворов заявив, що вона поки тільки «прототип прототипу».

Про це він заявив в ефірі Право на владу.

Читайте такожЖінки більше захищені від COVID-19: вчені пояснили, чому

Відео дня

«Від самого початку замислювалася як традиційна вакцина. Ви добре, напевно, знаєте, що всім новонародженим в Україні прищеплюють гепатит В. Наша вакцина побудована за тим самим принципом», – відповів Фаворов.

Розробники створили людський рекомбінантний білок паличкоподібної бактерії. Фаворов припускає, що його можна перевести в інший носій. Та це стане відомо ближче до виготовлення.

«І на цей білок було показано вироблення антитіл», – заявив чоловік.

Фаворов також зазначив, що для звичайних білків антитіла отримати неможливо.

Що відомо про українську розробку вакцини від COVID-19

  • У квітні президент пообіцяв мільйон гривень за розробку української вакцини від COVID-19.
  • 1 жовтня Зеленський заявив, що в Україні проходять клінічні випробування 4-5 препаратів для профілактики або лікування COVID-19.
  • 20 жовтня Зеленського ознайомили з розробками вакцини. За словами експерта й доктора медичних наук Михайла Фаворова, нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.
  • Українські вчені до розробки вітчизняної вакцини від COVID-19 ставляться скептично. За словами біофізика Семена Єсилевського, в країні бракує безпечних умов для її виготовлення.
  • 22 жовтня стало відомо, що Україна може профінансувати розробку вакцини від COVID-19 приватної компанії.