Українська вакцина від COVID-19 - Степанов зробив обурливу заяву через критиків розробки / Фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що українська вакцина від COVID-19 має подолати ще «довгий шлях», щоб опинитися в лікарнях.

Про це він заявив на брифінгу МОЗ 26 жовтня.

Читайте такожПрототип прототипу: розробник розповів про "унікальну" українську вакцину від COVID-19

Відео дня

Розробці треба пройти три клінічні фази досліджень. А в Україні, стверджує міністр, «підбирається виробництво», де можна це зробити.

«Якщо очікування збудуться, вже за рік ми можемо отримати оригінальну українську вакцину», – переконаний Степанов.

Глава МОЗ нагадав, що і він, й президент України «максимально підтримують» цю розробку. Сам Зеленський, за його словами, налаштований відновити вакциновиробництво в країні.

«І коли ми цією інформацією поділилися, в мене була впевненість: нарешті є приємні новини, це така класна новина… Деякі скептики чомусь вирішили, що вони розуміються на вакцинному виробництві. Що можу сказати: позбувайтеся комплексу меншовартості… Що ми ні на що не здатні, що ми нічого не можемо зробити. Я вам більше скажу: коли ви в руках тримаєте телефон, або інші вакцини, які ви використовуєте у повсякденному житті, знайте, що дуже часто це все зроблено українськими вченими. Які, попри політику «ми ні на що не здатні, повного ігнорування нашої науки, не виїхали за кордон», – звернувся Степанов.

Він додав, що не варто казати, що фінансувати розробку передчасно, уряд «точно буде це фінансувати».

Що відомо про українську розробку вакцини від COVID-19

  • У квітні президент пообіцяв мільйон гривень за розробку української вакцини від COVID-19.
  • 1 жовтня Зеленський заявив, що в Україні проходять клінічні випробування 4-5 препаратів для профілактики або лікування COVID-19.
  • 20 жовтня Зеленського ознайомили з розробками вакцини. За словами експерта й доктора медичних наук Михайла Фаворова, нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.
  • Українські вчені до розробки вітчизняної вакцини від COVID-19 ставляться скептично. За словами біофізика Семена Єсилевського, в країні бракує безпечних умов для її виготовлення.
  • 22 жовтня стало відомо, що Україна може профінансувати розробку вакцини від COVID-19 приватної компанії.