false

В 17 регіонах України підтверджений новий штам коронавірусу "Омікрон", який Всесвітня організація охорони здоров’я вже віднесла до категорії варіантів, що викликають занепокоєння через темпи поширення. Наприкінці минулого року в Європейському центрі профілактики та контролю захворювань припустили, що протягом січня – березня 2022 р. "Омікрон" стане причиною більш ніж половини всіх випадків інфікування COVID-19. Дослідження на визначення нового штаму, а також інших ідентифікованих на сьогодні варіантів SARS-CoV-2, можна зробити у Незалежній лабораторії ІНВІТРО

"В лабораторії виявляють 10 штамів коронавірусу: так званий "дикий" штам, штами Alpha, Beta, Gamma та ін., а також Delta і Omicron, які мають на початок 2022 року найбільше клінічне та епідеміологічне значення", - повідомив завідувач клініко-діагностичної лабораторії ІНВІТРО Павло Набока.

"Дикий" (первинний) штам SARS-CoV-2 був вперше визнаний як збудник COVID-19 у 2019-му. На сьогодні ж ВООЗ як такі, що мають доведений вплив на перебіг пандемії COVID-19 (завдяки інтенсивності розповсюдження, збільшенню патогенності, змінам клінічних проявів захворювання та зниженню ефективності наявних діагностичних і терапевтичних засобів), класифіковані наступні штами: Alpha (вперше виявлений у Великобританії у вересні 2020 р.), Beta (Південна Африка, травень 2020 р.), Gamma (Бразилія, листопад 2020 р.), Delta (Індія, жовтень 2020 р.) та Omicron (Південна Африка, Ботсвана, листопад 2021 р.). 

"Мутація - це генетична мінливість вірусу, основна мета якої - покращити здатність вірусу до виживання та розповсюдження", - пояснює Павло Набока. - "В організмі людей з низькою активністю імунних реакцій (людей похилого віку, пацієнтів з імунодефіцитом) ці процеси протікають довше та активніше, адже їхня імунна система не може швидко побороти вірус. Припускають, що саме тривала персистенція (носійство) вірусу в організмі людей з ВІЛ-інфекцією стала причиною появи "Омікрона"".  

Визначення штаму важливо з точки зору прийняття відповідних медико-санітарних та епідеміологічних мір, адже мутації збільшують здатність вірусу до розповсюдження. Наприклад, контагіозність (заразність) "Дельти" до 2,5 разів вища, ніж у попередніх штамів. А сьогодні "Дельту" витісняє "Омікрон", тобто цей штам розповсюджується ще інтенсивніше. 

Зміна властивостей вірусу також може вплинути на швидкість та тяжкість протікання захворювання. Тому розуміння, з яким саме штамом вірусу стикнувся пацієнт, допоможе спрогнозувати наслідки COVID-19 для здоров’я та дозволить вжити заходів для зниження ризиків ускладнень. 

Для цього пацієнти ІНВІТРО, які отримали позитивний результат ПЛР-тесту на COVID-19, протягом 7 календарних днів з моменту взяття біоматеріалу для первинного дослідження можуть додатково замовити тест на визначення штамів (варіантів) вірусу SARS-CoV-2.