Кондиціонери не є джерелом розповсюдження коронавірусу / Ілюстрація pixabay.com

Увімкнені побутові кондиціонери за умов їхнього правильного використання влітку не впливають на ризик передавання нової коронавірусної інфекції.

Читайте такожЛікарка пояснила, чим небезпечний дитячий табір під час пандемії COVID-19

Про це повідомляється у Facebook Центру громадського здоров’я України. Наголошується, що принцип роботи кондиціонерів полягає в тому,  що вони забирають повітря з приміщення, охолоджують його та повертають назад у те ж приміщення. Кондиціонер не розбавляє повітря закритих приміщень чистим повітрям зовні.

Відео дня

«Використання кондиціонерів часто викликає хибне відчуття свіжого чистого повітря у приміщення. Насправді ж у повітрі закритого приміщення поступово накопичується вуглекислий газ, хімічні та біологічні забруднювачі», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що саме провітрювання приміщень є одним із основних заходів профілактики передачі респіраторних захворювань, зокрема COVID-19. Використовуючи кондиціонер треба не забувати добре та часто провітрювати приміщення.

Наразі є лише одна згадка, що в погано провітрюваному приміщенні, із недотриманням фізичного дистанціювання та респіраторної гігієни, використання кондиціонерів може вплинути на передавання збудника COVID-19.

«Наразі немає підстав вважати, що зараження новим коронавірусом через кондиціонер можливе. Також кондиціонер не може стати джерелом розповсюдження збудника COVID-19, тому що вірусу для розмноження потрібен живий організм-хазяїн», - наголосили в ЦГЗ.

Водночас там нагадали про необхідність дотримуватися правил експлуатації побутових кондиціонерів, регулярно проводити їх технічне обслуговування, очищення та дезінфекцію.

Напередодні експерт спрогнозував близько 15 тисяч активних хворих на COVID-19 в Україні до кінця тижня.