Україна розраховує отримати 8 млн доз вакцини від COVID-19 з кінця першого кварталу до кінця першого півріччя 2021 року / фото REUTERS

Глобальна ініціатива COVAX щодо вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 затвердила заявку України на отримання 8 мільйонів доз вакцини, якою зможуть безкоштовно прищепити 4 мільйони українців із груп ризику. 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляє, що Україна розраховує отримати вакцину з кінця першого кварталу до кінця першого півріччя 2021 року. Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожРазумков анонсував створення фонду для вакцинації від COVID-19 та підтримки медиківЗа словами Степанова, вакцинація є найкращим способом подолання COVID-19.

Відео дня

«Відразу після створення глобальної ініціативи COVAX (Світова ініціатива, створена на платформі Глобального альянсу із вакцинації та імунізації (GAVI) з метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин від COVID-19 – УНІАН) Україна відразу приєдналася до цієї ініціативи щодо отримання відповідної кількості вакцин. В результаті перемовин ми домовилися, що отримаємо 8 млн доз в рамках цієї ініціативи і ми практично вже завершили підписання всіх документів. Були подані відповідні заявки і ми отримали схвалення цієї заявки», - повідомив він.

За словами міністра, згідно з ініціативою COVAX «ці 8 млн доз почнуть постачатись з кінця першого кварталу наступного року - ми розраховуємо їх отримати до кінця першого півріччя 2021 року. Вони будуть йти відповідними траншами. В такий спосіб ми в змозі будемо забезпечити відповідну вакцинацію щонайменше - 4 млн наших громадян. З 8 млн доз одна людина отримує дві дози».

Степанов зазначив, що для придбання решти необхідних доз Україна ще з літа веде переговори з компаніями, які перебувають на завершальних етапах вироблення вакцини, а президент Володимир Зеленський веде переговори з керівниками країн, де розміщені ці виробники, щоб провести широкомасштабну вакцинацію у 2021 році. 

Вакцинація проти коронавірусу в Україні

  • Раніше говорилося, що лише у групах ризику перебувають 21 мільйон українців, саме їм першим будуть робити щеплення від коронавірусу за державний кошт. 
  • Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Степанов заявив, що розраховує на те, що перші дози вакцини від коронавірусу надійдуть в Україну вже в лютому 2021 року.
  • Раніше Степанов повідомляв, що перші 8 млн доз вакцини можуть доставити в Україну не раніше кінця першого кварталу 2021 року. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, бо одній людині треба вводити дві дози. Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.
  • 12 грудня Україна отримала офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19.
  • Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік НАНУ Сергій Комісаренко вважає, що масова вакцинація українців від коронавірусу може початися не раніше середини 2021 року.