8 компаній перебувають на фінальній стадії розробки вакцини від COVID-19 / фото REUTERS

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляє, що у світі 8 компаній перебувають на фінальній стадії розробки вакцини від COVID-19, і відомство робить усе, щоб Україна була серед перших, хто зможе отримати доступ до майбутньої вакцини.

Читайте такожТільки третина українців згодні вакцинуватися від COVID-19

Як передає кореспондент УНІАН, про це очільник МОЗ повідомив на щоденному брифінгу.

Відео дня

«За даними ВООЗ, на сьогодні є 8 компаній-розробників вакцин, які знаходяться на третій стадії клінічних випробувань – це заключна стадія. Якщо клінічні випробування проходять вдало і показують, що досягнута відповідна мета – що при щепленні цієї вакцини виробляються антитіла, і ти не заразишся вірусом, якщо говорити простіше», - зазначив він.

За його словами, нині Міністерство охорони здоров'я веде перемовини з такими компаніями, як Moderna, Sinovac, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca.

«З усіма ними ми ведемо перемовини щодо підписання відповідних угод і забезпечення вакцинами нашої країни», - сказав Степанов.

Також він зазначив, що Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.

«Згідно з розрахунками, за попередніми планами Україна зможе отримати вакцини для близько 20% населення безкоштовно, це близько 8 млн доз. Ми достатньо активно беремо там участь, все відслідковуємо, щоб як тільки буде доступність до вакцини, щоб Україна була серед перших країн, які зможуть отримати доступ до вакцини. Тобто вакцина буде доступна на території України», - наголосив міністр.

Він запевнив, що МОЗ робить усе можливо та веде перемовини щодо закупівлі вакцини.

Вакцина проти коронавірусу: що відомо