REUTERSУ світі  десять вакцин перебувають на третій стадії випробувань / фото REUTERS

У світі наразі працюють над майже 180 потенційними вакцинами проти коронавірусу. Першими щеплення від COVID-19 отримають люди з групи ризику, зокрема медичні працівники та люди похилого віку. Молоді та здорові люди - не раніше від 2022 року.

Журналісти Сніданку з 1+1 з'ясували, на якому етапі сьогодні розробка вакцини від коронавірусу у світі та чи працюють над її винайденням в Україні.

Вакцина від COVID-19 у світі: що відомо

У ВООЗ сподіваються, що до наступного року буде принаймні одна ефективна вакцина. Але й вона буде доступна лише в "обмеженій кількості". До слова, Україна у межах механізму COVAX отримає вакцину декількома траншами, щоб вакцинувати 20% населення, повідомив головний санлікар України Віктор Ляшко.

Відео дня

"Механізм COVAX передбачає, що 92 країни отримають вакцину або безкоштовно, або за ціною, нижчою від ринкової вартості. Україна також входить до цих 92 країн. Планується використання продукції фірми AstraZeneca (Великобританія) для 61 країни і Novavax (США) для 92 країн", — сказав Ляшко.

Над створенням вакцини від COVID-19 працюють в усьому світі. Фахівці наразі виділяють 176 потенційних розробок. Деякі країни запевняють, що вже її розробили. Десять перебувають на третій стадії випробовування. Зокрема, президент США Дональд Трамп у вересні заявив, що американська вакцина проти коронавірусу може бути готова вже у жовтні.

У Китаї компанія Sinovac випробувала експериментальну вакцину від COVID-19 на людях. У деяких співробітників після цього виявили побічні ефекти на препарат.

У Росії вже зареєстрували два препарати і запевняють, що це дієві вакцини проти коронавірусу. Водночас жодна з них ще не пройшла третю фазу клінічних випробувань. Тож наші спеціалісти ставляться до цієї вакцини досить скептично.

"Всі розуміють: немає даних, що вона пройшла всі етапи належної перевірки. Для цього навіть не було часу, а потреба висока. Тому вони зробили такий політичний жест – затвердили. Але хто відповість за те, коли щось піде не так і будуть небажані наслідки?", — наголосила українська лікарка-епідеміологиня Алла Мироненко.

Вакцина проти коронавірусу в Україні

Доктор медичних наук Клименко каже, що Україна не виготовляє своїх вакцин від 1996 року. 

Читайте такожЛікар розповів, коли Україна може отримати вакцину від коронавірусу

"Потужностей для виготовлення вакцин в Україні фактично немає. Коли йдеться про те, що треба починати з розробки, то з лабораторного зразка. Немає на це навіть потужностей", — додає Клименко.

Цього року держава виділила десять мільйонів гривень на розробку вітчизняної вакцини від коронавірусу. Цей грант виграв проєкт Інституту біології клітини Національної академії наук. Науковці вже готові розпочати дослідження, але коштів на це ще не отримали. Утім, навіть за успішного завершення проєкту свій препарат тестуватимуть лише на тваринах. До слова, він розрахований на півтора року і має закінчитися не створенням реальної вакцини для людей, а перевіркою ефективності вакцини на лабораторних тваринах.

Коли у світі все ж з'явиться перша ліцензована вакцина від коронавірусу, Україна розраховує отримати вісім мільйонів доз, адже вже долучилась до світового альянсу щодо доступу до цього препарату. Вона коштуватиме близько 40 доларів за дозу. Утім, це ціна ще приблизна. Її назвали дві компанії з Китаю та Сполучених Штатів Америки.

Ліки від коронавірусу: що варто знати