Вакцина від COVID-19 - учений заявив про неможливість створення української вакцини / REUTERS

Розробка вакцини від COVID-19 в Україні поки неможлива.

Про це пише український біофізик Семен Єсилевський у медичному блозі.

За його словами, в країні бракує умов для її виготовлення.

Відео дня

«В Україні немає лабораторій потрібного рівня біобезпеки для розробки вакцини від COVID-19… Навіть якщо ця розробка (яку 20 жовтня представив Офіс президента – УНІАН) раптом дійде до стадії вакцини, це буде турецька вакцина з участю української «доньки» міжнародної приватної фармкомпанії (розробники хочуть досліджувати у Туреччині – УНІАН)», – пояснив Єсилевський.

Читайте такожВООЗ зареєструвала два експрес-тести для виявлення COVID-19 на основі антигену

Вчений додав, що не розуміє, для чого комусь вакцина на ранній преклінічній стадії, коли вже за кілька місяців на ринку будуть готові вакцини від світової фармакології.  

Що відомо про українську розробку вакцини від COVID-19

  • У квітні президент пообіцяв мільйон гривень за розробку української вакцини від COVID-19.
  • 1 жовтня Зеленський заявив, що в Україні проходять клінічні випробування 4-5 препаратів для профілактики або лікування COVID-19.
  • 20 жовтня Зеленського ознайомили з розробками вакцини. За словами експерта й доктора медичних наук Михайла Фаворова, нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.
  • Водночас, за словами українського вченого Єсилевського, сам Фаворов є президентом фірми, яка є «кандидатом у вакцини». Вакцину хочуть досліджувати у лабораторіях Туреччини.