На виготовлення вакцини знадобиться близько 100-150 млн грн \ фото REUTERS

Держава у повному обсязі профінансує виготовлення української вакцини від COVID-19, для цього знадобиться близько 100-150 млн грн.

Читайте такожВ Україні вакцину від коронавірусу хочуть випробувати на людях через три місяціЯк передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

"У вівторок ми разом з вченими-науковцями презентували президенту нашу роботу, яка тривала 6 місяців, щодо розробки, проходження доклінічної фази вакцини проти COVID-19. Ця доклінічна фаза складається з деяких великих моментів. Зараз можемо сказати, що вона пройдена, що в рамках проведення цієї доклінічної фази було з’ясовано, що цей кандидат на вакцину має достатньо гарні перспективи, відбувається нейтралізація вірусу", - сказав Степанов.

Відео дня

За його словами, цю розробку здійснював американський консорціум компаній DiaPrep разом з українськими вченими.

"У зв’язку з тим, що ми завершили доклінічну фазу, зараз треба розпочинати клінічну фазу, вона буде розпочата за повної підтримки держави з точки зору і фінансування всіх цих процесів. Це ще достатньо тривалий термін, щоб закінчити всі випробування, тому що ми говоримо про серйозний імунобіологічний лікарський засіб", - розповів міністр.

Він уточнив, що на виготовлення вакцини знадобиться близько 100-150 млн грн.

"Будуть зроблені розрахунки. І я вважаю, що у повному обсязі ми профінансуємо це з боку держави. Саме виготовлення цієї вакцини", - зазначив Степанов.

Українська вакцина від COVID-19

20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.

Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.

Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності порівняно зі зростанням кількості хворих.