В рамках співпраці з міжнародним механізмом COVAX Україна може отримати партію вакцин для близько 20% населення / Ілюстрація REUTERS

У першу чергу майбутню вакцину від COVID-19 після її розробки отримають люди з групу ризику, медики та освітяни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив на брифінгу під час робочої поїздки до Чернігова.

За словами Степанова, 10 вересня під час телефонної розмови з міністром охорони здоров’я Німеччини Єнсом Шпаном обговорив питання доступу України до майбутньої вакцини від COVID-19.

Відео дня

«Щоб Україна могла отримати (вакцину від COVID-19 – УНІАН) однією з найперших, щоб нас поставили в цю чергу», - сказав міністр. «Я вчора мав розмову з міністром охорони здоров’я Німеччини. Ця країна входить в перелік країн альянсу, які мають замовлення вакцини в компанії AstraZeneca, яка спільно з Оксфордським університетом найближче наблизилася (до розробки вакцини від COVID-19 – УНІАН), вже закінчується третя фаза проходження клінічних випробувань», - заявив Степанов.

Також він повідомив, що в рамках співпраці з міжнародним механізмом COVAX Україна може отримати партію вакцин для близько 20% населення.

«COVAX - це глобальна ініціатива доступу до вакцини, там чітко прописано, що вакцину отримають 20% населення (близько 8 млн доз для України). Як ми рахуємо, хто в першу чергу має отримати (вакцину від COVID-19 - УІНАН)? В першу чергу це група ризику – це люди, які мають цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, це, обов’язково, медичні працівники, які лікують саме від (коронавірусної – УНІАН) хвороби, це освітяни, це, на нашу точку зору, МОЗ, ті люди, які в першу чергу повинні бути вакциновані», - наголосив Степанов.

Читайте такожЦифри ростуть із шаленою швидкістю: у Києві черговий антирекорд за кількістю нових інфікованих COVID-19

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • 4 серпня головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що в рамках співпраці з COVAX Україна може отримати близько 8 млн доз вакцини для щеплення близько 20% населення.
  • Вакцина AstraZeneca - одна з трьох вакцин, що перебувають на пізній стадії випробувань в США.
  • В Україні на ранок 11 вересня зареєстровано 148 тис. 756 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 тис. 76 летальних, 67 тис. 5 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 3 тис. 144 нових випадки.