Ілюстрація REUTERS

Україна має отримати доступ до вакцини від COVID-19 нарівні з іншими країнами, щойно її буде виготовлено.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на традиційній селекторній нараді щодо запобігання поширенню коронавірусу, повідомляє прес-служба Офісу президента.

Зеленський поставив завдання посилити перемовини на міжнародній арені щодо співпраці у придбанні вакцини від COVID-19.

Відео дня

Україна має отримати доступ до вакцини нарівні з іншими країнами, щойно вона буде виготовлена. У нас хороші відносини з Європейським Союзом. Будь ласка, уважно стежте за розробками вакцини проти коронавірусу та тримайте Україну високо на порядку денному», – зазначив глава держави.

Читайте такожВакцина проти коронавірусу готова: у Європі вже замовили перші дози

Як відомо, 13 червня міністр охорони здоров'я Італії Роберто Сперанца заявив, що Італія, Німеччина, Франція і Нідерланди підписали контракт з компанією АstraZeneca на поставку 400 мільйон доз потенційної вакцини від коронавірусної хвороби, яку розробили з Оксфордським університетом.

«Разом з міністрами охорони здоров’я Німеччини, Франції та Нідерландів після запуску вакцинного альянсу ми підписали контракт на поставку до 400 мільйонів доз вакцини, призначених для всього населення Європи», - написав глава МОЗ Італії у Facebook.

Раніше компанія AstraZeneca повідомила, що домовилася про постачання 700 млн доз для Великої Британії та США і погодила ліцензію Індійському інституту сироватки на поставку ще 1 мільярда доз, головним чином для країн з низьким і середнім рівнем доходу.

У травні Оксфордський університет оголосив про початок II/III етапу клінічного випробування вакцини у Великій Британії на 10 тисячах дорослих добровольцях. Інші випробування на пізнішій стадії повинні початися в низці країн.

Зараз у світі не існує жодної затвердженої вакцини від COVID-19.