В Європі вже почалася масова вакцинація від коронавірусу / фото REUTERS

Україна знайшла можливість зберігати вакцину від коронавірусу в низьких температурах, як того вимагає виробник.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі каналу "Україна 24".

"В імунопрофілактиці до цього ніколи не використовувалася температура -80 градусів. Ми підняли наші національні склади, які є у МОЗ, там у нас реально немає умов для зберігання таких вакцин або лікарських засобів саме при температурі -80 градусів. Ми запустили роботу з приватними логістичними фармацевтичними компаніями – і до нас вийшли з комерційними пропозиціями. І в нас в країні, на вітчизняних складах є можливість зберігання, логістики, транспортування до пунктів щеплення вакцини та при температурі зберігання -80 градусів", - розповів він.

Відео дня

Читайте також"У нас буде достатньо ресурсів": Шмигаль розповів про закупівлю вакцин від COVID-19 на наступний рік

Ляшко також пояснив, як відбуватиметься транспортування та зберігання вакцини.

"Тут яка логіка: вакцина прилітає на літаку, з машини до складу ми транспортуємо в термоконтейнері із сухим льодом, потім перевантажуємо в холодильники, в яких вона може зберігатися тривалий час. Далі ми розраховуємо, як і в якій кількості цю вакцину треба привезти до пункту щеплення, і в пункті щеплення вона може зберігатися 5 днів при температурі +2…+8 градусів", - сказав він.

Вакцина проти COVID-19 в Україні: що відомо

  • Президент Володимир Зеленський раніше акцентував на тому, щоб перші партії вакцини від COVID-19 були поставлені в Україну вже у січні 2021 року.
  • Водночас в уряді розраховують, що перші дози вакцини надійдуть у лютому. У березні очікується перша партія з 8 млн доз вакцини у рамках ініціативи COVAX. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, бо одній людині треба вводити дві дози. Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.
  • 12 грудня Україна отримала офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19.
  • Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік НАНУ Сергій Комісаренко вважає, що масова вакцинація українців від коронавірусу може початися не раніше середини 2021 року.