Ну думку вченого, до створення вакцини ще дуже далеко / ілюстрація REUTERS

Завідувач відділу Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України, голова Наглядової ради однієї з приватних фармацевтичних компаній Микола Співак заявляє, що для проведення доклінічних випробувань прототипу вакцини проти коронавірусу необхідно 150 мільйонів гривень.

Читайте такожУкраїна не має статусу розробниці кандидата у вакцини від коронавірусу - ЛяшкоЯк передає кореспондент УНІАН, на брифінгу він зауважив, що українським фахівцям вдалося сконструювати білок, який, ймовірно, може стати основою для вакцини проти коронавірусу. Вчений повідомив, що введення цього білку піддослідним тваринам викликало стійку імунну реакцію через вироблення антитіл.

Водночас він визнає, що до створення вакцини ще дуже далеко, тільки її прототип на базі білка навіть не пройшов доклінічних випробувань. На ці випробовування потрібно 150 мільйонів гривень, які, за словами Співака, йому пообіцяли виділити президент та прем’єр-міністр.

Відео дня

Вчений не зміг пояснити журналістам, навіщо інвестувати державні кошти в розробку вакцини на початковій стадії, коли у світі вона вже проходить останній — клінічний етап випробувань, її тестують на добровольцях.

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками та перекваліфікації ВООЗ.
  • 20 жовтня українські вчені представили президенту Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження вітчизняного кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Серед вчених, які брали участь у презентації, був і завідувач відділу Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України Микола Співак.