Степанов розповів, за який термін усіх охочих українців вакцинують від коронавірусу

За даними соціологів, більше половини українців готові за рахунок держави вакцинуватися від коронавірусу.

Всі громадяни України, які бажають зробити щеплення від коронавірусу, матимуть доступ до вакцини і зможуть зробити це коштом держави.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі 24 каналу.

Міністр уточнив, що будуть передбачені етапи вакцинації для різних груп населення.

"Ми плануємо закінчити вакцинацію до початку наступного року - в першому кварталі 2022 року", - пояснив він.

При цьому Степанов додав, що це залежить від кількості вакцин, які будуть поставлені в Україну.

Читайте також"Ефект пропагандистський": Кулеба давши " читку "оцінку російській" вакцині " від COVID-19

"Повірте, зволікати ніхто не буде. Соціологічне дослідження показує, що 50-55% українців готові вакцинуватися",- сказав міністр.

За словами міністра, плану вакцинації після березня 2022 року немає. Він закликав дізнаватися інформацію саме з документів Міністерства охорони здоров'я, оскільки вони є офіційними.

Говорячи про комерційний ринок, глава МОЗ пояснив, що як тільки з'явиться можливість офіційно завозити вакцину на територію України, то у відомстві цьому сприятимуть.

"МОЗ не втручається в діяльність цього ринку. Виключно як регулятор доступу вакцин на ринок України: щоб вони були зареєстрованими, безпечними для використання", – додав він.

Вакцинація від коронавірусу в Україні: що відомо

  • У березні очікується поставка в Україну першої партії з 8 млн доз вакцини в рамках ініціативи COVAX. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, тому що одній людині треба вводити дві дози. В першу чергу будуть вакцинувати медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.
  • 22 грудня 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Мета цього плану - протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб).
  • 24 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках глобальної ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.
  • 30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19. Йдеться про закупівлю 1 млн 913 тис. 316 доз за ціною 504 грн за дозу. На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах, також вакцина буде представлена на прекваліфікацію у ВООЗ в лютому 2021 року.
  • За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.