Президент додав, що наразі йде процес випробування вакцини / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що готовий випробувати на собі українську вакцину від COVID-19 у разі успішних клінічних досліджень.

Про це він сказав в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам.

Глава держави зазначив, що вже шість місяців розробляється українська вакцина від COVID-19. "Я не можу сьогодні говорити про терміни, але у будь-якому випадку ви повинні зрозуміти наш підхід: попри нашу українську вакцину, якщо у когось підтверджена вакцина буде раніше, - ми будемо закуповувати у будь-якому випадку, ми не будемо чекати нашої, але потім додамо нашу. Тому що з COVID, усі це визнають, ми будемо боротись з вами не рік. Вакцина буде працювати багато років", - наголосив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожСтепанов розповів, за чий рахунок буде виготовлена українська вакцина від COVID-19

За його словами, відповідно до статистичної інформації науковців, з 1960-70-х років в Україні розробкою вакцин ніхто не займався. "Пройшло 50 років, і я вважаю, що це найголовніша перемога, яка є. Якщо ця (українська) вакцина ще й спрацює, - то я вважаю, що ми зробили немало", - підкреслив він.

При цьому, глава держави заявив, що готовий випробувати на собі цю вакцину, коли вона остаточно пройде усі клінічні дослідження і буде готова до застосування.

"Ті результати, які мені показували, я задоволений. Якщо скажуть - так", - додав Зеленський.

Президент додав, що йде процес випробування вакцини. "Якщо ми скоротимо цей процес, мені сказали, результат може бути невизнаним ні в Україні, ні у світі", - наголосив президент.

Українська вакцина від COVID-19

  • 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.
  • Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності порівняно зі зростанням кількості хворих.