В Україні минулої доби проти COVID-19 щеплено понад понад 15 тис. осіб / фото REUTERS

Вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин.

Про це йдеться в заяві Міністерства охорони здоров’я України щодо смерті військовослужбовиці в Одеській області, якій зробили напередодні щеплення від COVID-19.

Читайте такожНа Одещині померла жінка-військовослужбовець, яка днями вакцинувалася від коронавірусу

Відео дня

Зазначається, що станом на 19 березня у світі введено понад 397 млн доз вакцини проти COVID-19. Відповідно до наявних даних ВООЗ, не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу.

«Важливо, вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин», - наголошують у відомстві.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні (67%). Кожні 10 хвилин в Україні одна людина помирає від інсульту.

З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 137 026 осіб проти COVID-19. Усі вони отримали першу дозу вакцини від коронавірусної інфекції. За 23 березня вакциновано 15 тис. 97 осіб. Динаміка показує, що за минулу добу здійснено майже на 5 тис. щеплень більше, ніж за попередню. Серед лідерів вакцинації, де понад 9 тис. щеплень від початку кампанії, Дніпропетровська, Донецька і Київська області.

Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Нині всі вони здорові.

В МОЗ запевнили, що за цим випадком регіональною групою оперативного реагування на несприятливі події після імунізації буде проведене повноцінне розслідування, як того вимагають протоколи Міністерства охорони здоров’я.

Вакцинація проти коронавірусу

  • Як повідомляв УНІАН, 24 лютого в Україні розпочалася кампанія з вакцинації. Під час першого етапу щеплення отримують медики, які працюють з хворими на COVID-19, бригади швидкої допомоги, співробітники лабораторій, які тестують на коронавірусну хворобу, мешканці та персонал будинків для людей похилого віку, військовослужбовці, які проходять службу в районі проведення ООС. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.
  • В Україні щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові.
  • 23 березня ввечері в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області померла жінка-військовослужбовець, яка зробила напередодні щеплення від COVID-19. Жінка була вакцинована 21 березня разом з особовим складом однієї з військових частин.