4 лютого Ізраїль першим у світі почав вакцинувати громадян від 16 років / фото REUTERS

В Ізраїлі, що є країною із найбільшою часткою щеплень проти COVID-19, через три тижні після початку масової вакцинації препаратом Pfizer/BioNTech зафіксували спад кількості заражень та госпіталізацій з коронавірусом.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Bloomberg.

Читайте такожУ США кількість вакцинованих від COVID-19 перевищила число тих, хто заразився (відео)

Відео дня

Ізраїльські науковці оприлюднили дані попередніх спостережень за результатами національної програми імунізації, яка розпочалася 20 грудня. Покращення показників кількості нових випадків захворювання та госпіталізованих пацієнтів відбулося через 21 день після початку кампанії вакцинації. Науковці уточнюють, що для оцінки реального ефекту від вакцин потрібно більше часу.

Науковці з Науково-дослідного інституту Вейцмана в Реховоті констатують, що оскільки Ізраїль є однією з перших країн, яка здійснила масштабну кампанію вакцинації громадян, то дані їх досліджень можуть представляти великий інтерес для багатьох країн світу.

"Вакцина має високу ефективність у зменшенні кількості випадків Covid-19, госпіталізацій та рівня смертності", - наголосив доцент кафедри біології Ізраїльського технологічного інституту Двіра Аран. 

Використовуючи інформацію про зараження й госпіталізованих пацієнтів серед вакцинованих осіб, Аран виявив, що щеплення зменшило кількість випадків Covid-19, при цьому рівень госпіталізацій пацієнтів з важкими проявами хвороби зменшився на 90%.

Науковці також констатували, що ефективність вакцин залежить від правильності транспортування та зберігання препарату, а люди похилого віку потенційно мають знижену або відтерміновану реакцію на вакцинацію через вікові особливості їх імунної системи.

Дослідники допускають також, що ефективність вакцини є дещо меншою при контакті з новими штамами вірусів, включаючи мутовані варіанти Covid з Великої Британії та Південної Африки.

Вакцинація проти коронавірусу у світі: що відомо