Вакцинація в Україні - лікар з Черкас розповів про реакцію організму після щеплення / Скріншот

Лікар-реаніматолог Євген Горенко вже встиг поділитися відчуттями після першої дози вакцини від коронавірусу.

Про це він розповів на брифінгу 24 лютого.

Читайте такожУ Швейцарії хочуть ввести привілеї для вакцинованих - ЗМІ

«Нічого страшного у цьому немає. Ніяких страшних ускладнень, слава богу, я не відчуваю. Я нічого не відчував, окрім самого моменту ін’єкції», – зазначив медик.

Він зауважив, що попередньо його проконсультували щодо протипоказань і побічних ефектів після першої дози.

«Нам давали інформаційну згоду, з якою ми або погоджуємося, або не погоджуємося. Все це вільно», – уточнив Горенко.

Як почуваються інші медики

Усього перші дози вакцини в Черкаській обласній лікарні станом на 14:40 отримали вже 30 медиків.

За словами представниці закладу, всі почуваються добре, медична допомога нікому не знадобилася.

«Ніяких випадків поганого самопочуття не було. Голова не паморочилась, почувалися добре», – розповіла в коментарі місцевому виданню 18000 старша медична сестра Світлана Таран.

Один з вакцинованих на запитання про побічні ефекти відповів: «Ні, не було жодної (реакції – УНІАН). Інша лікарка порівняла ін’єкцію з укусом комара: «Нормально, водичку п'ю. Як комарик вкусив».

Вакцинація від коронавірусу в Україні: що відомо

  • 22 лютого Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину від COVID-19 Oxford/AstraZeneca (торговельна назва CoviShield) для екстреного медичного застосування.
  • Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Її для екстреного застосування схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.
  • Вчора, 23 лютого, в Україну прибула перша партія вакцини CoviShield.
  • Раніше планувалося, що вакцинація від коронавірусу в Україні розпочнеться препаратом виробництва компаній Pfizer/BionTech, який Україна мала отримати під час першої хвилі розподілу в рамках глобальної ініціативи COVAX. Підтверджено поставки до України 117 тис. доз цієї вакцини.
  • Протягом першого півріччя Україна може отримати в рамках глобальної ініціативи COVAX від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford. Крім того, вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників. Очікується, що щонайменше 500 тис. доз вакцини AstraZeneca прибуде в Україну в лютому.