Першим вакцинують медика / фото REUTERS

В Україні першим вакцинують від коронавірусу медичного працівника.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі ток-шоу "Право на владу", пише ТСН.

"Кому він дістанеться. Він точно дістанеться медичному працівнику. Тому що Україна ухвалила рішення розпочинати компанію імунопрофілактики з медичних працівників, щоб захистити тих людей, які від першого дня на передовій з коронавірусом. Я вважаю, що будь-який медичний працівник на сьогодні герой і він може стати тим, хто отримає перше щеплення. І ми можемо не ділити і не визначати, хто більше заслуговує, а хто менше", - сказав Ляшко.

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз та ВООЗ допоможуть Україні з вакцинацією від коронавірусу

Він також запевнив, що українців щеплюватимуть від коронавірусу вакцинами, які будуть рекомендовані ВООЗ та зареєстровані в Україні.

"Ефективність ми коментувати не будемо. Якщо вакцина зареєстрована як лікарський імунобіологічний препарат, вона може використовуватися і вона захищає нас від тяжкого перебігу інфекційної хвороби. Тому всі вакцини, які будуть використовуватися, вони безпечні, ефективні й будуть захищати наших громадян від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби", - запевнив Ляшко, додаючи, що щеплення будуть проводитися безпечними вакцинами.

Вакцинація від коронавірусу: що відбуватиметься в Україні

  • Вакцинацію в Україні планують розпочати з середини лютого.
  • 30 грудня 2020 року Україна підписала контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac.
  • 30 січня в МОЗ заявили, що Україна в рамках глобальної ініціативи COVAX увійшла до переліку країн, що отримають вакцини виробництва Pfizer/BionTech від коронавірусу під час першої хвилі розподілу. Вже підтверджено поставки до України 117 тис. доз вакцин.
  • Також у період з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.
  • 5 лютого глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що Україна отримала підтвердження про постачання 12 млн доз вакцин виробництва компаній AstraZeneca та Novavax.
  • 10 лютого стало відомо, що Європейська комісія надає допомогу Польщі у питанні перепродажу Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca.