Україна має отримати перші партії вакцини Pfizer в лютому / фото REUTERS

Міністерство охорони здоров’я обрало компанію, яка займатиметься логістикою вакцин від коронавірусу компаній Pfizer/BioNTech, які потребують ультранизьких температур.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у Facebook.

Компанію "Фармасофт" обрали за результатами відкритого тендеру, проведеного проєктом USAID SAFEMed міжнародної організації Management sciences for Health.

Відео дня

"Фармасофт" відповідатиме за транспортування і зберігання вакцини в умовах ультранизької температури. Найближчим часом буде розроблено покроковий план прийняття, зберігання і перевезення вакцин Pfizer/BioNTech.

Читайте такожКомпанія Sinovac подала заявку на реєстрацію вакцини від коронавірусу в Україні

Вакцина Pfizer і BioNTech: її особливості

Вакцина від COVID-19 компанії Pfizer і BioNTech показала 95-% дієвість у різних вікових, статевих, расових та етнічних групах, а також практичну відсутність побічних ефектів. Вакцину Pfizer/BioNTech схвалили у Європейському Союзі, Великій Британії та США.

Pfizer і BioNTech розраховували випустити до 50 млн доз вакцин у 2020 році та до 1,3 млрд доз — до кінця 2021-го. Однак її можна зберігати лише за –70 градусів за Цельсієм.

Вартість вакцини становить $19,5 за дозу (для вакцинування однієї людини необхідно ввести дві дози).

Читайте такожНАБУ розслідує можливі зловживання при закупівлі китайської вакцини від коронавірусу

Вакцинація від коронавірусу в Україні: що відомо

  • Вакцинацію в Україні планують розпочати вже за тиждень - з середини лютого. Перший етап триватиме приблизно 20 днів, під час нього робитимуть щеплення медикам, які працюють з хворими на COVID-19.
  • 30 грудня 2020 року Україна підписала контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac.
  • 30 січня в МОЗ заявили, що Україна в рамках глобальної ініціативи COVAX увійшла до переліку країн, які отримають вакцини виробництва Pfizer/BionTech від коронавірусу під час першої хвилі розподілу. Вже підтверджено поставки до України 117 тис. доз вакцин.
  • Також у період з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.
  • 5 лютого глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що Україна отримала підтвердження про постачання 12 млн доз вакцин виробництва компаній AstraZeneca та Novavax.
  • Голова МОЗ також розповів про три способи запису на майбутню вакцинацію.