В Україні поки є декілька підприємств, які готові масово виробляти вакцини  / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі в Україні відсутні технічні можливості для проведення досліджень та розробки будь-яких вакцин, в тому числі від коронавірусу, проте створені умови для їх масового виробництва у разі отримання відповідної технології.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам під час робочої поїздки до Миколаївської області.

Читайте такожУ Німеччині кажуть, що вакцину проти COVID-19 доведеться чекати аж до середини 2021 року

Відео дня

«З початку пандемії ми збирали всіх фахівців. У нас є геніальні медики і це правда. Технічно - у нас жодних вакцин не могли робити, ні розробляти з точки зору науки та технічного обладнання. З усією повагою до наших медиків та науковців - вони молодці, але нічого не було зовсім, лабораторій ніяких не було», - заявив Зеленський.

За словами президента, наразі в Україні є декілька підприємств, які готові масово виробляти вакцини. «Ми розмовляємо з деякими країнами, які є розробниками вакцин… Ми спілкуємося, що якщо нам вдасться взяти вакцину в тієї чи іншої країни - ми готові її масово виробляти, допомагаючи іншим країнам, але, в першу чергу, допомагаючи українцям», - підкреслив Зеленський.

«Питання тут глобальне про науку, медицину та розробку вакцин на майбутнє, тому ця задача вже поставлена. МОЗ, прем’єр-міністр збирають науковців. Ми будемо робити окремий серйозний центр, збирати науковців України, щоб ми з вами перед будь-якими майбутніми викликами були готові. На це потрібен час, але я вважаю, що якщо є бажання - то все інше ми зробимо», - додав глава держави.

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, нині у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19, з них 22 проходять клінічні випробування в таких країнах як Велика Британія, Китай, США, Німеччина, Південна Корея, Японія і Канада.
  • 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу. Фахівці та експерти висловили сумніви у достовірності твердження Путіна.
  • 4 серпня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що в рамках співпраці з міжнародним механізмом COVAX (механізм глобального доступу до вакцин COVID-19) Україна може отримати близько 8 млн доз вакцини. За даним механізмом Україна може отримати партію вакцини для щеплення близько 20% населення.