Доплати медикам - відомо, коли медикам виплатять доплати / УНІАН

В Україні усі лікарні, які борються з COVID-19, до кінця тижня укладуть угоди з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) для отримання медиками надбавок у розмірі 300% зарплат за квітень.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це главу держави Володимира Зеленського поінформували на традиційній нараді з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Читайте такожСвітова торгівля може скоротитися на третину через коронакризу – СОТ

Відео дня

«До кінця тижня всі лікарні, які боролися з коронавірусом, укладуть угоди з Національною службою здоров’я щодо доплат лікарям за квітень. Нині укладено майже 80% угод. Повністю уклали угоди екстрені медичні допомоги», - йдеться в повідомленні.

«З квітневими надбавками не повинно бути такої затримки, як з березневими. Радий, що відсоток укладених угод серйозно зріс. Однак перевірятиму постійно, допоки надбавки не надійдуть всім лікарям. Сьогодні медики – це наші герої», – заявив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19.

14 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на COVID-19.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

6 травня на засіданні уряду у відповідь на звинувачення в тому, що багато медпрацівників не отримали обіцяні владою доплати Степанов заявив, що проблема виникла через дії обласної влади. За його словами, на місця було спрямовано медичну субвенцію за березень у розмірі 905 млн грн. При цьому підвищені оклади необхідно було виплатити 5 тис. 435 медикам, задіяним у боротьбі з COVID-19, - на це необхідно 181,661 млн грн. Тобто, за словами міністра, коштів вистачало, проте місцева влада почала шукати приводи, щоб ці гроші не виплачувати, і чиновники почали користуватися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, якою передбачено доплати за фактично відпрацьований час.

6 травня Зеленський заявив, що голови облдержадміністрацій можуть бути позбавлені зарплат чи посад, якщо у підпорядкованих їм областях медики не отримають надбавки за роботу з хворими на COVID-19.

18 травня Степанов повідомив, що 14 областей повністю виплатили надбавки до заробітної плати за березень лікарям, які працювали з хворими на COVID-19, решта - розрахуються найближчими днями.

19 травня міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов заявив, що наразі майже всі області виплатили за березень 300% надбавки медикам, які борються з COVID-19.