Що буде з вакциною AstraZeneca / Ілюстрація REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я закликала продовжити вакцинацію проти коронавірусу вакциною AstraZeneca, на тлі рішення цілого ряду країн призупинити використання препарату.

Читайте такожУ ВООЗ очікують появи спрей-вакцини від COVID-19

Як йдеться у заяві на сайті ВООЗ, вигоди від застосування вакцини переважують ризики.

Відео дня

Зазначається, що деякі країни ЄС тимчасово призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca на підставі інформації про те, що у деяких вакцинованих проявилися розлади згортання крові.

В організації зазначають, що тромбоемболічні порушення – дуже поширене явище. На сьогодні венозна тромбоемболія - третє за частотою серцево-судинне захворювання у світі.

Наголошується, що в ході широкомасштабних кампаній вакцинації країни зазвичай сигналізують про потенційні побічні ефекти імунізації. Це не обов'язково означає, що розлади пов'язані з вакцинацією, але їх розслідування – це хороша практика.

Проблеми з вакциною від коронавірусу AstraZeneca

  • Скандал навколо вакцини британо-шведської фармацевтичної компанії виник після смерті кількох щеплених вакциною AstraZeneca. Після щеплення у них розвинулася тромбоемболія.
  • Використання вакцини призупинили у низці країн. Серед них - Данія Норвегія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Німеччина, Франція, Іспанія та інші.
  • У самій AstraZeneca заявили, що випадки тромбозу у щеплених від COVID-19 не пов'язані з вакцинацією.
  • В ЄС також заявили, що не бачать зв'язку між щепленням вакциною AstraZeneca і випадками тромбозу.