Ляшко дав поради керівникам офісів, в яких зафіксували коронавірус / REUTERS

У разі підозри на зараження коронавірусом людина має звернутись до свого сімейного лікаря – той має надати епідеміологам дані щодо контактних осіб. Керівник організації, в якій працює пацієнт, зі свого боку, може звернутись до територіального лабораторного центру.

Читайте такожУ Польщі лікарі стверджують, що винайшли ефективні ліки від коронавірусу (відео)

Про це в ефірі «Радіо НВ» розповів головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

Відео дня

За його словами, сімейний лікар оцінює стан хворого і за потреби викликає мобільну бригаду. У пацієнта забирають зразок на дослідження.

«Сімейних лікар під час спілкування вже виписує контактних і передає ці дані до лабцентру МОЗ, в якому працюють епідеміологи. Епідеміологи в подальшому, після підтвердження діагнозу в людини, телефонують до кожного запитують про симптоми, і повідомляють, що вони були в контакті за таким-то епідеміологічним номером», - пояснив санлікар.

Якщо такої реакції на випадок захворювання немає, Ляшко радить керівникам організацій самостійно звертатись до лабцентрів.

«Керівник закладу, організації, або уповноважена людина має звернутись до територіального лабораторного центру. Там є закріплений за даною територією епідеміолог, який проводить епідеміологічне розслідування. Він рекомендує, кому з контактних треба йти на самоізоляцію, а кому – не потрібно», - вказав посадовець.

Якщо ж жодних дій з виявлення контактних не робиться і після дзвінка, варто звернутись на одну з гарячих ліній:

  • «ковідна» гаряча лінія при Департаменті охорони здоров'я (278-41-91);
  • гаряча лінія при Міністерстві охорони здоров'я (0 800 505 201).  

«Може бути десь просто людський фактор, оскільки велика кількість випадків, велика кількість вогнищ. Можливо, епідеміологи не встигли, десь пропустили», - підсумував Ляшко.

Коронавірус в Україні: статистика 24 вересня

  • Загалом з початку епідемії коронавірусу в Україні підтвердили 188 106 випадків зараження коронавірусною інфекцією. За останню добу зафіксували 3372 нових випадків. 
  • Активних хворих на сьогодні є 100 891, за добу їхня кількість зросла на 1 532. При цьому минулої доби кількість осіб, які одужали, зросла на 1 тис. 788.