ЄС може допомогти Україні з вакцинами / Фото: REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що вивчаються шляхи надання Україні вакцин від COVID-19 через країни-члени ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель сказав у Брюсселі на спільній прес-конференції з комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства і розширення Олівером Варгеї і прем'єр-міністром Денисом Шмигалем за підсумками засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Читайте такожЕксперти ВООЗ припустили, що коронавірус виник в Китаї в жовтні 2019 року

Відео дня

Високий представник ЄС наголосив на солідарності Євросоюзу з українським народом під час пандемії коронавірусу. "Ми вже допомагаємо Україні отримати доступ до вакцин через глобальну ініціативу COVAX і вивчаємо шляхи для подальшої підтримки України за допомогою механізму розподілу вакцин на рівні Європейського Союзу", - сказав Боррель.

Його слова підтвердив і єврокомісар Варгеї. "Ми також вивчаємо інші шляхи, як допомогти Україні отримати ще більше вакцин в рамках механізму розподілу вакцин, який ми започатковуємо разом з нашими країнами-членами", - сказав Варгеї.

Вакцинація від коронавірусу в Україні: що відомо

  • Вакцинацію в Україні планують розпочати з середини лютого.
  • 30 грудня 2020 року Україна підписала контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac.
  • 30 січня в МОЗ заявили, що Україна в рамках глобальної ініціативи COVAX увійшла до переліку країн, що отримають вакцини виробництва Pfizer/BionTech від коронавірусу під час першої хвилі розподілу. Вже підтверджено поставки до України 117 тис. доз вакцин.
  • Також у період з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.
  • 5 лютого глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що Україна отримала підтвердження про постачання 12 млн доз вакцин виробництва компаній AstraZeneca та Novavax.
  • 10 лютого стало відомо, що Європейська комісія надає допомогу Польщі у питанні перепродажу Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca.
  • Європейський Союз та Всесвітня організація охорони здоров'я допоможуть Україні провести вакцинацію населення проти коронавірусної інфекції. Євросоюз виділяє 40 млн євро на підтримку країн ініціативи "Східне партнерство" з метою впровадження та моніторингу розгортання вакцинації від COVID-19.