Влада планує збільшити кількість тестів на коронавірус / фото REUTERS

Постанова Верховної Ради про заходи протидії поширенню коронавірусу, ухвалена 20 жовтня, багато в чому дублює "коронавірусні" закони, які Верховна Рада конституційною більшістю приймала ще в травні і червні. Але в ній є деякі уточнення.

Читайте такожКарантин в Україні можуть посилити вже "за пару тижнів" – епідеміолог

Як розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" народний депутат з фракції "Слуга народу", глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький, документ передбачає збільшення потужності лабораторій, які роблять тестування на COVID-19. Крім того, буде створена додаткова телефонна "гаряча лінія" з питань щодо коронавірусу.

Відео дня

"Ця постанова багато в чому дублює коронавірусні закони, які Верховна Рада конституційною більшістю приймала ще в травні і червні. Але є деякі уточнення. Йде шостий місяць епідемії, є більше досвіду, і ми розуміємо, що ще треба додавати в захист населення від біологічних загроз, таких як COVID-19", - повідомив нардеп.

За його словами, на сьогоднішній день "збільшується з ковідного фонду фінансування на закупівлю ще більших потужностей для державних лабораторій, на закупівлю тест-систем".

"Це збільшення потужності лабораторій, щоб зменшити черги і очікування… Плюс будуть залучатися за державний кошт приватні лабораторії. Минулого тижня уряд виділив за дорученням президента додаткові гроші, щоб держава могла сплачувати за ту роботу приватним лабораторіям, щоб зменшувати черги", - сказав Радуцький.

Також нардеп анонсував створення додаткової "гарячої лінії":

"На сьогоднішній день є пряма телефонна лінія 1577 Національної служби здоров'я, куди можуть з усієї країни люди звертатись. Але у зв'язку з тим, що сьогодні ще більша кількість захворілих, людей, які будуть звертатись на гарячу лінію, стає більше. Тому ця постанова вимагає відкрити ще одну вседержавну телефонну лінію, куди люди зможуть звертатись. На цю лінію зможуть звертатися не лише хворі, а й державні службовці, головні лікарі, керівники місцевих органів влади, в яких можуть виникати організаційні питання по алгоритму боротьби з цією проблемою".

Зазначимо, постанова Верховної Ради передбачає створення національного штабу по боротьбі з епідемією коронавірусу на чолі з президентом Володимиром Зеленським.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З 19 жовтня  в Україні почало діяти нове епідемічне зонування.