Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що винні у затягуванні виплати 300% надбавки медикам, які протидіють COVID-19, мають понести відповідальність.

Як передає прес-служба Офісу президента, про це він заявив на щоденній нараді з представниками Кабінету міністрів і головних державних відомств, відповідальних за заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Зазначається, що на нараді Зеленський порушив питання обіцяних доплат медикам, які не були перераховані в областях. У відповідь представник Міністерства охорони здоров’я повідомив, що всі гроші були перераховані в регіони, включно з урахуванням доплат у 300%.

Відео дня

Вказується, що глава МОЗ Максим Степанов уже провів селекторну нараду для з’ясування причин невиплат. Здебільшого місцева влада рахувала доплати не від окладу, а від відпрацьованого часу, використовуючи не постанову уряду, а рішення Міністерства соціальної політики від 2003 року. Тому, навіть маючи гроші для виплат, регіональна влада не змогла здійснити необхідні доплати лікарям, котрі працюють з хворими на COVID-19.

«Це тягнеться надто довго. Якщо місцева влада не може впоратися з нарахуванням обіцяних і справедливих доплат, треба шукати, хто нестиме відповідальність», – зазначив Зеленський.

Міністр охорони здоров’я запевнив, що вже до п’ятниці виплати повинні бути здійснені, а міністерство має отримати звіт щодо кожного лікаря.

Читайте такожЗарплати у розмірі 300% для медиків: Степанов пообіцяв виплату найближчими днями

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19, які передбачають підвищення бюджетного дефіциту втричі - до 298 млрд грн.

Представляючи проект закону, прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав його пріоритетом фінансування боротьби з поширенням коронавірусу, включаючи підвищення видатків на медицину на 16,4 млрд грн, пенсійне забезпечення - на 29,7 млрд грн, соціальні витрати - на 19,5 млрд грн.

14 квітня Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на коронавірус.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

Станом на ранок 6 травня в Україні зафіксовано 13 тис. 184 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 327 летальних, 2 тис. 97 пацієнтів одужали. За добу зареєстровано 487 нових випадків.