Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський доручив міністру охорони здоров’я Максиму Степанову та головам обласних державних адміністрацій усунути перешкоди, які заважають здійснити виплати 300% надбавок до зарплат медикам, які працюють з хворими на COVID-19, та вирішити це питання у найближчі дні.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він заявив під час наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, головами облдержадміністрацій, Степановим та першим заступником керівника Офісу президента Сергієм Трофімовим.

Зокрема, йшлося про те, що виникла юридична колізія щодо виплат медикам надбавок за березень. Тож багато регіонів керувалися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, згідно з яким надбавки нараховувалися за погодинну роботу. Виплати ж за квітень відбуваються за іншою формулою – через підписані договори з Національною службою здоров’я України. Для цього центри екстреної медичної допомоги, опорні лікарні, стаціонарні заклади, які допомагають боротися з COVID-19, та мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів, мають укласти договори з Національної службою здоров’я.

Відео дня

«Відсоток укладених договорів за всіма чотирма категоріями нині невисокий. А без цього сплатити обіцяні до 300% надбавки не вийде. Хоча лікарі на передовій їх заслужили як ніколи», – зазначив Зеленський.

Президент доручив міністру охорони здоров’я поспілкуватися з головами усіх облдержадміністрацій щодо перешкод, які заважають їм здійснити доплати, та вирішити ці проблеми вже у найближчі дні.

«Через бюрократичну тяганину ми витратили час, медики отримали зарплати без належних їм доплат. Це має бути виправлено. Радий, що ми всі розуміємо один одного та готові співпрацювати для вирішення цього питання», – сказав Шмигаль, звертаючись до голів ОДА.

Читайте такожНа Київщині 300% надбавки медикам за березень вже виплачені або будуть виплачені до кінця дня – ОДА

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19.

14 квітня Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на COVID-19.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

6 травня на засіданні уряду у відповідь на звинувачення в тому, що багато медпрацівників не отримали обіцяні владою доплати Степанов заявив, що проблема виникла через дії обласної влади. За його словами, на місця було спрямовано медичну субвенцію за березень у розмірі 905 млн грн. При цьому підвищені оклади необхідно було виплатити 5 тис. 435 медикам, що задіяні у боротьбі з COVID-19, - на це необхідно 181,661 млн грн. Тобто коштів вистачало, проте місцева влада почала шукати приводи, щоб ці гроші не виплачувати. Чиновники, за словами міністра, почали користуватися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, якою передбачено доплати за фактично відпрацьований час.

6 травня Зеленський заявив, що голови облдержадміністрацій можуть бути позбавлені зарплат чи посад, якщо у підпорядкованих їм областях медики не отримають надбавки за роботу з хворими на COVID-19.

11 травня Степанов заявив, що надбавки до зарплат медпрацівникам за березень повністю виплатили лише у Полтавській області.