Медик розповів, чому в Україні не вистачає ліжок для хворих коронавірусом / фото УНІАН, Сергій Чузавков

В Україні щодня зростає кількість хворих коронавірусом. Лікарі скаржаться, що на всіх пацієнтів не вистачає місць у лікарнях.

Київський лікар-інфекціоніст столичної лікарні № 4 Євген Дубровський на своїй сторінці в Facebook пояснив, чому так складається.

Читайте такожКиянин розповів про коронавірус у столичних лікарнях: "Ліжок на всіх не вистачає, лікарі сплять по 30 хвилин, всі на взводі"

Відео дня

На його думку, хворих на COVID-19 багато, але не всі вони потребують госпіталізації. Медик зазначив, що він поважає своїх колег - сімейних лікарів. Але деякі з них направляють пацієнта з коронавірусом в стаціонар без показань для цього.

"Стаціонар - не поліклініка. Так неправильно. Легкі пацієнти лікуються амбулаторно, важкі - в стаціонарі. Госпіталізація повинна бути обґрунтованою і доцільною. Якщо на це не звертати увагу - не вистачить ніяких ліжок", - вважає Дубровський.

За словами лікаря, хворі діляться на три категорії:

  • ті, кому достатньо дати рекомендації і все ясно пояснити;
  • ті, кому потрібно зробити рентген легенів і вирішити, чи потрібна госпіталізація; 
  • третя категорія - це важкі хворі, які потребують термінової госпіталізації.

Дубровський зазначив, що лікарі не повинні прописувати пацієнтам на початковому етапі антибіотики для профілактики.

"Хто дав право використовувати на догоспітальному етапі "для профілактики" або лікування простих форм потужних антибіотиків, які використовуються в стаціонарі для важких хворих з ускладненнями? Коли це чітко забороняється наказом МОЗ! Антибіотики взагалі не діють на COVID-19", - повідомив доктор.

Коронавірус в Україні: що відомо 

  • В Україні станом з початку пандемії на сьогоднішній ранок зареєстровано 932 випадки COVID-19, в тому числі 3 тис. 627 за минулу добу. 4 тис. 065 осіб померли, 90 230 одужали.
  • На сьогодні в Україні хворіють 110 617 людей.