Лікарням продали неефективні апарати для тестування за надвисокими цінами / Скріншот

Лікарні Харкова, Миколаєва та Житомира придбали неефективні апарати для проведення тестування на коронавірус за завищеними цінами. За поставкою обладнання стоїть фірма бізнесмена, який є партнером колишнього очільника МОЗ Іллі Ємця.

Читайте такожВООЗ припинила клінічні випробування гідроксихлорохіну для лікування хворих на COVID-19

Про це йдеться у розслідуванні програми «Гроші». Зазначається, що у квітні лікарні Харкова, Миколаєва та Житомира відзвітували про закупівлю апаратів для лабораторого тестування. Миколаївські лікарі, які купили один з апаратів, розповідали: отримавши півтора мільйони на обладнання, зуміли навіть зекономити. У Житомирі взагалі влаштувалипомпезне відкриття лабораторії для тестування хворих на коронавірус.  

Науковці, в свою чергу, не поспішають радіти новому обладнанню. Кандидат біологічних наук Денис Білько, який понад 20 років має справу з обладнанням для виявлення коронавірусів, шокований неефективністю придбаних апаратів.

Так, у квітні європейські апарати для тестування можна було придбати за 800 тисяч гривень. Такий апарат за 2 години може дати результат 85 проб. Однак у Житомирі та Харкові придбали китайські апарати, що роблять 1 тест за 40 хвилин за ціною в 1 млн 323 тисячі гривень. Обладнання, що працює у 34 рази повільніше, придбали за ціною на 70% дорожче.

В лікарнях кажуть, що на момент придбання це була найкраща пропозиція. Журналісти пояснюють: оскільки закупівлі здійснювались за «ковідівськими» потребами, то тендеру як такого не було. лікарні мали б обирати постачальника самі.

Експерти, в свою чергу, кажуть: враховуючи закупівлі обладнання, які в той же час проводили благодійники, вигідніші пропозиції на ринку були. Є висока імовірність що закупівлю «проштовхували» з МОЗ. Той факт, що апарат  та тест-набори до нього були так оперативно сертифіковані в Україні, лише підтверджує це.

Головний редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов пояснює: в нашій країні сертифікація подібних засобів проходить дуже складно для тих, хто не має доступу до цієї системи.

Бухгалтер фірми-постачальника апаратів («Нортон-Україна») спілкуватися з журналістами не схотіла. Примітно, що у травні «Укрзалізниця» для своїх медзакладів придбала ці ж апарати в цього ж посередника, однак значно дешевше – по 980 тисяч гривень за штуку. Тести також обійшлися УЗ значно дешевше.

Журналісти стверджують, що фірму-постачальника пов’язують із бізнесменом Борисом Литовським, якого ЗМІ називали «королем фарммафії» часів Януковича. Литовський, як стверджують експерти, пов’язаний з колишнім очільником МОЗ Іллею Ємцем, який очолював міністерство на момент закупівлі апаратів. Литовський, та Ємець є партнерами по одній громадській організації – «Український медичний союз».

Журналісти зазначають, що до придбаних апаратів потрібно буде постійно купляти витратні матеріали, і «Нортон-Україна» є їх безальтернативним постачальником у нашій країні. Тож фірма Литовського буде заробляти на них і надалі.

Раніше у Дніпрі звільнили керівника лабцентру через скандал з підробкою результатів тестів на коронавірус

Читайте також: