Ілюстрація REUTERS

Коронавірус в Україні і світі: загальна ситуація

Станом на ранок 18 березня у світі зафіксовано 198 006 лабораторно підтверджених випадків захворювання коронавірусом COVID-19. Кількість померлих зросла до 7 948 осіб. У той же час одужали від хвороби 81 950 осіб.

В Україні підтверджені 14 випадків зараження, дві людини померли. За кордоном від коронавірусу лікуються 12 українців, ще 744 знаходяться на карантині. Перші випадки захворювання на сьогодні підтвердили в Киргизстані, а ВООЗ вказала на небезпеку ібупрофену при лікуванні коронавірусу.

Неробоче метро та обмеження у наземному транспорті

З вечора 17 березня в трьох містах України припинено роботу метро. Крім того, діють обмеження в роботі наземного громадського транспорту - не більше 10 пасажирів у салоні. Це спричинило проблеми з пересуванням не тільки в містах-мільйонниках, але і в низці інших обласних центрів.

Відео дня
Ілюстрація REUTERS

В Києві, наприклад, з ранку спостерігалися значні затори, а на зупинках - черги з пасажирів. Не обійшлося без інцидентів - на Троєщині навіть тимчасово не їздили трамваї, оскільки водій відмовився везти більше 10 пасажирів. В інциденті розбиралася поліція, яку довелося викликати на зупинку. Аналогічна ситуація спостерігалася і в Харкові, де городяни також позбулися можливості пересуватися за допомогою підземки.

Зупинка залізничного

З 12-ї години дня в Україні в рамках заходів з протидії поширенню коронавірусу припинено здійснення всіх залізничних, авіаційних та автобусних міжміських і міжобласних пасажирських перевезень.

У зв'язку з цим на вокзалах ввели обмеження для відвідування. "На вокзали будуть запускатися одночасно групи людей - не більше 10 осіб. Для зменшення черг в залізничних касах, "Укрзалізниця" відкриє їх максимальну кількість на всіх вокзалах країни", - повідомили в УЗ.

Крім того, закритий основний термінал в аеропорту "Бориспіль".

Надзвичайний стан на Київщині

У Київській області через коронавірус введено режим надзвичайної ситуації. Рішення прийнято 18 березня на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Коронавірус у Верховній Раді

У народного депутата Сергія Шахова виявили коронавірус. Це визнав сам нардеп і підтвердив МОЗ. "Народний депутат України був відсутній на засіданні погоджувальної ради депутатських фракцій 16 березня і на позачерговому засіданні Верховної Ради України 17 березня 2020 року", - запевнили у відомстві.

У нардепа підтвердили коронавірус / фото прес-служби політика

За словами Шахова, 11 березня він повернувся з-за кордону, де у нього була поїздка до Франції та Швейцарії. Після цього він контактував з іншими народними депутатами всього один раз: 12 березня на засіданні комітету з екології. Всього там було 12 нардепів.

В Україні створять стабфонд для боротьби з наслідками коронавірусу

Кабінет міністрів створює стабілізаційний фонд для боротьби з наслідками коронавірусної інфекції. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, уряд планує виділити гроші з держбюджету на додаткові виплати медпрацівникам і представників інших спеціальностей, які залучені для протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Євробачення-2020 не буде

Пісенний конкурс "Євробачення-2020" скасовано через коронавірус. Його організатори досі обговорюють можливість організувати Євробачення в Роттердамі, але вже в 2021 році.

"В основі цього рішення лежить турбота про здоров'я артистів, співробітників, шанувальників та відвідувачів, а також ситуація в Нідерландах, Європі та світі", - йдеться в заяві союзу", - заявили в Європейській мовній спілці.

Конкурс, можливо, проведуть у 2021 році / Instagram Євробачення в Україні