Які симптоми та як передається коронавірус / інфографіка УНІАН

Американська науковиця Нелл Вотсон читала лекцію на присвяченому коронавірусу саміті. Вона розповіла, як не заразитись під час пандемії COVID-19.

Читайте такожЯк зробити антисептик для рук вдома: прості рецепти (відео)

Видання "Букви" переклало її рекомендації та навело інфографіку на цю тему. УНІАН розповідає про найважливіше з цього у вигляді ілюстрацій. 

Шляхи передачі коронавірусу

Є три основні шляхи поширення вірусу – повітряно-крапельний (чхання і кашель), контактний (торкнулись чогось – і тоді торкнулись слизових оболонок на своєму тілі). Також ми досі не знаємо, чи передається вірус через фекалії (лінк на наукову статтю англійською). Про всяк випадок, опускайте кришку унітазу, коли змиваєте і старайтесь уникати громадських вбиралень.

Про маски

Коли людина кашляє чи чхає у масці, частинки вологи не розлітаються сильно. Оскільки у світі зараз істотний дефіцит медичних масок, має сенс вдягати маску на хвору людину – і обходитись без масок тим, хто наразі не захворів. Якщо у приміщенні 10 людей і одна з них кашляє чи чхає – маску треба вдягати насамперед на неї. Тоді в решти значно вищі шанси не заразитись.

Як правильно носити маску / інфографіка УНІАН

Ви можете зробити маску і власноруч. Як - читайте в матеріалі УНІАН.

Про бороди й вуса у чоловіків

Джентельменам, які мають бороди, радять щонайменше підрізати їх до невеликих вус, щоб будь-яка маска, яку ви носите, добре на вас сиділа й була у принципі ефективною. Також пам’ятайте, що борода – комфортне місце для існування й розмноження мікробів, у тому числі вірусів.

Про те, як правильно мити руки

Будь ласка, пам’ятайте, що руки варто мити настільки часто, наскільки це можливо. Світлі плямки на зображенні нижче – мікроби. 30 секунд якісного миття – і ви бачите різницю.

Якщо немає інших варіантів, можете використовувати знезаражувач для рук. Але якщо є доступ до мила й води – обирайте їх: вони утричі ефективніші. Якщо в зоні доступу – лише знезаражувач (наприклад, ви десь на вулиці) – тримайте руки вологими настільки довго, наскільки це можливо. Так побільше мікробів загинуть.

Профілактика коронавірусу / інфографіка УНІАН

Якщо придбати антисептик ви не змогли – можете приготувати власноруч. УНІАН писав, як це зробити.

Постарайтесь уникнути потискання рук. Це складно в суспільстві, де від вас цього очікують – але ж є стільки альтернативних способів привітання.

Рецепт антисептика в домашніх умовах

Також можете огорнути поверхні, яких часто торкаєтесь, мідною фольгою. На міді мікроби й віруси довго не живуть – і COVID, якщо туди потрапить, зникне протягом приблизно чотирьох годин.