Партія тестів має надійти наприкінці тижня / фото facebook.com/koda.gov.ua

Наприкінці тижня Україна отримає велику партію експрес-тестів та тестів з виявлення коронавірусу методом полімеразної ланцюгової реакції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Читайте такожЛікарі закликають українців залишатися вдома на час карантину (фото)

Відео дня

За його словами, підпорядковані МОЗ лабораторії, які знаходяться в 11 областях, мають тести для визначення коронавірусної хвороби методом полімеразної ланцюгової реакції.

“Найближчим часом, в суботу-неділю, ми очікуємо наступну поставку великої партії комплектів для проведення ПЛР-досліджень, які є золотим стандартом діагностики коронавірусної хвороби, що дозволить зробити більше 1 млн досліджень”, - зазначив він.

Головний санітарний лікар підкреслив, що для зменшення навантаження на державні лабораторії МОЗ працює з приватними клініками, які також проводять тести для визначення коронавірусної хвороби методом ПЛР.

За словами Ляшка, на українському ринку та в закладах охорони здоров’я є експрес-тести, які дозволяють медикам «швидкої» допомоги, сімейним лікарям або лікарям-інфекціоністам швидко тестувати пацієнтів, однак результати таких досліджень необхідно підтверджувати в лабораторіях.

Він уточнив, що такі тести є не лише в державних медзакладах, а й у приватних.

“В більшості випадків такі експрес-тести закуповуються в дистриб’юторів. І вже більше 40 тис. тестів розійшлися по території України… Першу поставку великої партії ми очікуємо в суботу-неділю, щоб розподілити тести в усі області”, - додав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на даний час зафіксовано 16 випадків коронавірусної інфекції, з них два - смертельні.