Через брак засобів захисту лікарі наражаються на небезпеку / фото УНІАН

З України до Китаю вже здійснили 3 спецрейси, які доставляють сюди найсильнішу зброю проти пандемії коронавірусу – спецмаски, окуляри та захисні костюми. Далі усе це надсилається у регіони, до місцевих лікарень. Однак, куди вони діваються потім – загадка.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші".

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше за 7 квітня

Так, за інформацією журналістів, у обласній Житомирській лікарні медикам, які можуть контактувати із інфікованим COVID-19, по кілька днів можуть не видавати захисних масок.

Проблема нестачі всіх необхідних для медичних працівників захисних засобів існує по всій країні. За словами голови експертної організації StateWatch Гліба Канєвського, засобами захисту в Україні реально забезпечені лише 1-7% медиків.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я та Офісі президента ніяк не можуть порахувати й відповісти на запит програми про кількість апаратів для дихання, які привезли до України першим спецрейсом із Китаю 23 березня.

Тож, виходить, поки лікарі наражаються на небезпеку – спецзасоби просто лежать на складі.

За розпорядженням президента перевіряти забезпечення лікарів та розподіл засобів захисту має Служба безпеки України. А головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка відправляють розбиратися із проблемою забезпечення особисто.

Як повідомляв УНІАН, за даними МОЗу, в Україні від початку пандемії на коронавірус захворіли 1 462 людини. За добу було зафіксовано 143 нових випадки коронавірусної хвороби. COVID-19 діагностували, зокрема, у 9 дітей і 32 медиків.

При цьому 45 випадків захворювання були летальні.

Читайте також: