Карантин в Україні: за що штрафують / Фото УНІАН

Зовсім недавно в Україні посилили обмеження, пов'язані з карантином через коронавірус. Як мінімум, до 24 квітня, перебувати на вулиці потрібно в масці, у кількості не більше двох осіб, а прогулянки в парках і, тим більше, відпочинок на природі - взагалі заборонені. Однак, не всім вдається дотримуватися нових заборон, як наслідок - періодичні зведення поліції та влади про штрафи, що застосовуються щодо порушників.

Чим саме загрожує порушення карантину, куди можна йти, а куди ні - читайте нижче.

Карантин в Україні: що заборонено

  • з 6 квітня перебування в громадських місцях без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема, респіратора або захисної маски, в тому числі, виготовлених самостійно;
  • з 6 квітня переміщення групою осіб більше ніж дві особи, крім випадків службової необхідності і супроводу осіб, які не досягли 14 років, батьками, усиновителями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами у відповідності з законом або повнолітніми родичами дитини;
  • перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб у відповідності з законом або повнолітніх родичів дитини;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою і в разі службової необхідності;
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
  • проведення всіх масових заходів (встановлені винятки);
  • перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус;
  • самовільно залишати місця обсервації (ізоляції).

Обсервація під час карантину

1 квітня Кабінет міністрів України прописав визначення понять "самоізоляція" і "обсервація". Тоді ж Кабмін ввів обов'язкову обсервацію для всіх осіб, які перетинають державний кордон. У тому числі - через лінію розмежування на Донбасі і адміністративний кордон з окупованим Кримом.

Термін такої обсервації - 14 днів.

Обсервація необхідна для того, щоб встановити, чи хворі громадяни коронавірусом, симптоми якого проявляються не відразу. Подібна ізоляція передбачає посилену охорону місць, де будуть такі особи, і контроль медиків з регулярним вимірюванням температури і обов'язкового тестування на коронавірус. Відзначається, що харчування для громадян в обсервації, а також їх транспортування є платними, всі інші послуги – безкоштовні. Під час двотижневого карантину в ізоляторах громадянам можна передавати пакети з продуктами, крім алкоголю.

Штрафи за порушення обсервації та карантину

З 6 квітня знаходження в громадському місці без маски, або ж відвідування заборонених місць (парки, спортивні та дитячі майданчики, зелені зони, пляжі) може стати причиною штрафу. Крім того, на період карантину при кожному виході з будинку чоловік зобов'язаний мати при собі документ, що підтверджує особу. Це необхідно для того, щоб перевірити, чи не чи повинна людина бути на самоізоляції або обсервації.

"А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину", - пояснюють своє рішення в Кабміні.

Прогулянка в парку може закінчитися штрафом / УНІАН

У той же час відзначається, що громадянина можуть оштрафувати за похід в парк або відсутність маски. За порушення правил карантину - штраф від 17 тисяч гривень до 34 тисяч. "А якщо ви порушуєте санітарні правила і норми по запобіганню інфекційних захворювань, може бути і кримінальна відповідальність", - йдеться в роз'ясненні.

Аналогічні заходи застосовують і щодо порушників режиму самоізоляції. Як розповів нещодавно заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, правоохоронці вже встигли виписати штраф дівчині, яка нещодавно повернулася з Таїланду. Взявши зобов'язання самоізолюватися на два тижні в Миколаєві, киянка почала роз'їжджати по столиці і хвалитися про це в соціальних мережах.

"Співробітники поліції Києва виявили факт порушення карантину, знайшли місце проживання Ладиміри і вручили їй сьогодні (3 квітня - УНІАН) протокол про адміністративне правопорушення, за яким послідує штраф 17 000 гривень", - написала Геращенко.

За його словами, якщо виявиться, що вона заражена коронавірусом і інфікувала інших людей, може почати йти мова про кримінальну відповідальність.

Скільки вже сплачено штрафів

Станом на 9 квітня, кияни, які порушили обмежувальні заходи, введені для запобігання поширення коронавірусу, сплатили в бюджет міста вже 100 тисяч гривень штрафів.

"На сьогодні поліція склала вже 600 адміністративних протоколів. По кількох стягнули до бюджету міста 100 тисяч гривень. Ці кошти стягують через суд. Люди, які не розуміють закликів дотримуватися обмежувальні заходи, - безвідповідальні і в ставленні до себе, і у відношенні до оточуючих. І тому - нехай платять", - розповів мер столиці Віталій Кличко.

Читайте також: