Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (№3320).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 332 народних депутата із 384 зареєстрованих в сесійній залі.

За це рішення проголосували з урахуванням пропозицій комітету і техніко-юридичних правок.

Відео дня

Законом даються визначення самоізоляції та обсервації, а також вносяться зміни до визначення обсерватора.

Встановлюється, що на територіях, де запроваджено карантин, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надається право встановлювати особливий режим в'їзду, виїзду на території карантину та окремих адміністративно-територіальних одиниць громадян і транспортних засобів, а в разі необхідності - проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів.

Читайте такожШтрафи під час карантину: чи можна виходити з дому та чим це загрожує

Також місцева влада може створювати на в'їздах, виїздах на території карантину та на окремих адміністративно-територіальних одиниць, що знаходяться на території карантину, контрольно-пропускні пункти.

Раніше в цих положеннях не згадувалися адміністративно-територіальні одиниці.

Встановлюється, що у разі встановлення карантину на час його дії та відповідно до потреби органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування утворюють на території карантину тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі), обсерватори.

Такі заклади утворюються за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню з можливістю використання приміщень і майна інших закладів і установ.

Обов'язковій госпіталізації у спеціалізовані лікарні підлягають хворі на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, а також особи з симптомами таких хвороб.

Порядок облаштування та функціонування обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Обсервації та самоізоляції підлягають особи, які підпадають під критерії, визначенні в рішенні про встановлення карантину.

Особи, які виявили бажання залишити територію карантину до його відміни, повинні отримати довідку про можливість виїзду із зони карантину протягом інкубаційного періоду хвороби, яка видається за результатами медичного обстеження в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

На період перебування в самоізоляції, обсервації, в спеціалізованих шпиталях, особі видається листок непрацездатності, який оплачується в розмірах і порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання.

Облік інфекційних хвороб базується на системі обов'язкової реєстрації кожного випадку незалежно від місця і обставин виявлення та оперативного (екстреного) повідомлення про нього до закладів охорони здоров’я визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я для здійснення протиепідемічних заходів (раніше - повідомлення про нього відповідного органу державної санітарно-епідеміологічної служби).

Крім того, запроваджується норма, що в рішенні про встановлення карантину можуть визначатись особливий порядок обліку, реєстрації та обміну інформацією про випадки захворювання на період карантину. Особи, винні в неправомірному розголошенні такої інформації, притягаються до відповідальності в порядку, встановленому законом.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: