Віктор Ляшко закликав українців відсвяткувати Великдень будинку / фото УНІАН

Під час зустрічей із церковним керівництвом влада переконувала їх у доцільності закриття або обмеження доступу до церкви на час служби, щоб скоротити інфікування суспільства.

Про це головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю Новому времени.

"І що показала нам Вербна неділя? Велика частина прислухалася. Порушення були, але безсистемні. Те, що люди збиралися біля церков, - тут можна вплинути хіба що силовими методами. А якби почали впливати силовими методами, то відбулися б зіткнення", - каже Ляшко.

Відео дня

Він зазначив, що як головний санлікар країни, "заборонив і закрив все, де є можливість для масового скупчення населення".

Відповідаючи на репліку журналіста про те, що, згідно з останніми соцопитуваннями, багато українців підтримали б його в цьому рішенні, Ляшко сказав: "багато хто зненавиділи б ще більше ".

Читайте також85% українців не планують йти на Великдень до церкви, ще у березні таких було лише 21% – опитування

Ляшко також закликав українців відсвяткувати Великдень вдома і відмовитися від поїздок до родичів.

"Зараз головне - самоізолюватися. Я закликаю усіх відсвяткувати Великдень вдома. Не їхати до своїх батьків. Навіть якщо руйнуються вікові традиції. У цей конкретний час це потрібно зробити. (...) Є можливість винести паску, і святий отець посвятить її на вулиці, біля будинку. Головне підійти раціонально", - додав Ляшко.

Також він пояснив, чому було введено заборону на масове скупчення людей.

"Тому що в масових скупченнях, особливо в закритих приміщеннях, найбільша ймовірність поширення інфекційних хвороб, які передаються повітряним і повітряно-крапельним шляхом. Тому всі наші карантинні заходи спрямовані на розрив цієї передачі. Ми встановили певні правила відвідування закладів першої необхідності: супермаркетів, аптек. Щоб не було більше однієї людини на площі 10 кв. м.", - каже Ляшко.

Читайте також: