AstraZeneca - стало відомо, коли Індія може відновити поставки вакцини від COVID-19 / фото REUTERS

Індія, найімовірніше, затримає поставки вакцини AstraZeneca країнам-учасникам механізму COVAX до березня-квітня.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву ЮНІСЕФ.

"Ми розуміємо, що у поставок вакцин проти COVID-19 до країн з низьким рівнем доходу, які беруть участь у механізмі COVAX, можуть статися затримки після невдачі у забезпеченні експортних ліцензій для отримання подальших доз вакцин проти COVID-19, вироблених Інститутом сироватки Індії (SII). Очікується, що вони будуть відправлені у березні й квітні", – йдеться в електронному листі організації.

Відео дня

Читайте такожВ Україні 80% населення хвилюється, що на COVID-19 можуть захворіти їхні близькі та знайомі - опитування

COVAX веде перемовини з урядом Індії з метою забезпечити якомога швидшу доставку.

Яка причина затримки поставок

За інформацією Reuters, Індія призупинила експорт вакцини AstraZeneca через необхідність задоволення внутрішнього попиту на препарат.

Дане рішення вплине на поставки вакцин в рамках механізму COVAX, який використовують понад 180 країн. Препарат тимчасово припинять експортувати вже з 25 березня.

Уряд Індії раніше на цьому тижні вирішив розширити кампанію вакцинації в країні, включивши з 1 квітня в неї осіб, старше 45 років. Нині в Індії зареєстровано 11,7 мільйона випадків коронавірусу, це найбільший показник у світі після США і Бразилії. В Індії вже ввели понад 51 мільйон доз вакцини: 47 мільйонів - AstraZeneca місцевого виробництва, решта - вакцина COVAXIN, розроблена в Індії компанією Bharat Biotech.

Як відомо, вакцину з Індії зараз використовує Україна. Йдеться про CoviShield - індійську версію AstraZeneca.

Що цьому передувало

  • Раніше в середу голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що поставка наступної партії вакцини від коронавірусу CoviShield (AstraZeneca) до України може бути відкладена на певний термін
  • За словами Радуцького, причиною цього стала інформаційна кампанія, розгорнута проти цієї вакцини в Україні. Парламентарій зазначив, що МЗС отримав лист від посольства Індії, в якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв щодо Індії як виробника медичних препаратів і вакцини AstraZeneca (CoviShield), що поставляються до України.