За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.
Лікар-інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський розповів, за яких умов можна інфікуватися COVID-19 в маркеті.
Досвідом медик в інтерв’ю ТСН.
У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки.
Читайте такожСтепанов: в Україні зараз ще не пік захворюваності на COVID-19
«Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.
За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.
«Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.
Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження.
«Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.
Останніми тижнями в Україні поширення вірусу стрімко зросло. Станом на 16 жовтня зареєстрували ще 5992 хворих, що на сьогодні залишається рекордом з початку пандемії.
У столиці нових інфікованих побільшало на 455 киян, 22 людини за минулу добу померли від ускладнень. Водночас медики звітують про критичну роботу лікарень. Так, опорна лікарня №6 уже заповнена інфікованими.
Всього в Україні захворіли на небезпечну недугу майже 300 тисяч громадян.