Відома лікар-інфекціоніст пояснила, чому для діагностики пневмонії при коронавірусі УЗД легенів краще, ніж рентген

Голубовська пояснила, що на рентгенах часто вогнища коронавірусного запалення "невидимі", часто рентгенологи їх не описують або описують як "зміна судинного малюнка".

Згідно з новим дослідженням, ультрозвукова діагностика легенів у відділеннях надання медичної допомоги краще, ніж рентген грудної клітки, для діагностики пневмонії COVID-19.

Дослідники порівняли діагностичні можливості УЗД легенів у 143 пацієнтів з COVID-19, виконаного за допомогою портативного пристрою, з рентгеном грудної клітини. Остаточний діагноз був підтверджений за допомогою комп'ютерної томографії. Показано, що УЗД легенів має чутливість 97,6%, рентгенографія - 69,9%. Специфічність склала 33,3% для УЗД і 44,4% для рентгена.

Про це повідомила лікарка-інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook.

"Ми на нашій кафедрі широко стали застосовувати УЗД легенів для обстеження хворих ще з березня, зараз накопичено великий досвід, метод нескладний, дозволяє дивитися легені у динаміці, швидко і безпечно, метод доступний і незамінний, на мій погляд, в умовах масового надходження хворих, які потребують динамічного спостереження. Його застосування обмежується лише відсутністю відповідних портативних пристроїв, які легко переносяться у відділеннях інтенсивної терапії. Ми, наприклад, тягаємо цілий апарат, придбаний університетом, відділеннями, але воно того варте", - зазначила лікарка.

Голубовська пояснила, що на рентгенах часто вогнища коронавірусного запалення "невидимі", часто рентгенологи їх не описують або описують як "зміна судинного малюнка".

Читайте такожЗапалення легенів під час хвороби COVID-19: особливості коронавірусної пневмонії, характерні симптоми

"Тому я взагалі не вважаю за доцільне проводити рентгенологічне дослідження при легкому і навіть іноді середньотяжкому перебігу захворювання - діагноз не підтвердите, час витратите, та й лікарі не повинні спиратися на ці дані. (Свіжий приклад на фото, в ув'язненні пневмонія не описує, а на КТ - близько 25% ураження, різниця в дослідженні склала декілька годин). Добре видно на рентгені вже великі ділянки ураження, тоді ж і контроль ефективності лікування дуже показовий цим методом", - наголосила вона.

До речі, робити КТ (комп'ютерну томографію) у випадку легкого перебігу захворювання Голубовська теж не бачить особливої необхідності - навіть якщо і є пневмонія - тактика ведення хворих не змінюється.

"Але легкий перебіг - це не тільки показники температури, звичайно, а вся сукупність клініко-лабораторних даних", - додала вона.

"Загалом, освоюйте УЗД, колеги, легенів і не тільки. Стане у пригоді. Наприклад, можна і докторську захистити з цього приводу, як це зробила я... А взагалі, будь-який лікар може дивитися "свою" зону відповідальності. Це розширює світогляд і клінічне мислення. Та й взагалі - просто цікаво...", - підсумувала лікарка.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Ольга Голубовська заявила, що Україна входить у найважчий епідсезон в умовах пандемії коронавірусу. 

Пневмонія при коронавірусі: що варто знати