Влада контролюватиме самоізоляцією людей за допомогою додатку "Дія" / ТСН.ua

Кабінет міністрів оприлюднив порядок контролю за самоізольованими особами за допомогою електронного додатку "Дія".

Про це йдеться у постанові від 22 квітня 2020 р. № 291, яка оприлюднена на Урядовому порталі.

Повідомляється, що поточний контроль за перебуванням особи в місці самоізоляції здійснюватиметься за вибором одного з двох способів. Перший полягає у контролі працівниками Національної поліції, Національної гвардії відповідно до внутрішнього порядку заходів з контролю за самоізоляцією, державних установ епідеміологічного профілю МОЗ, уповноваженими органами місцевого самоврядування посадовими особами, а другий - за допомогою системи через мобільний додаток.

Відео дня

"Особа вважається такою, що обрала здійснення контролю за допомогою системи через мобільний додаток, з моменту авторизації в ньому. До моменту авторизації поточний контроль здійснюється працівниками Національної поліції, Національної гвардії, державними установами епідеміологічного профілю МОЗ, посадовими особами уповноважених органами місцевого самоврядування. Поточний контроль за додержанням умов самоізоляції з використанням мобільного додатка здійснюється за допомогою сукупності інформації, зокрема перевірки відповідності фотографії обличчя особи еталонній фотографії, зробленій під час встановлення мобільного додатка, та геолокації мобільного телефона в момент фотографування", - йдеться в документі.

Читайте такожВ Україні презентували цифрові паспорти, якими можна користуватись через смартфон

Зазначається, що після встановлення мобільного додатка у випадкові проміжки часу протягом дня особа отримує повідомлення (push-повідомлення). У разі отримання повідомлення, особа повинна протягом 15 хвилин за допомогою мобільного додатка зробити фото свого обличчя.

Наголошується, що у разі невідповідності геолокації або фотографії, відсутності зв’язку з мобільним додатком, видалення, встановлення обмежень щодо передачі інформації за допомогою мобільного додатка, до органів Нацполіції надсилається повідомлення про випадок порушення умов самоізоляції. Надсилання повідомлення є підставою для подальшого здійснення органами поліції, Національної гвардії контролю за додержанням зобов’язання самоізоляції.

"Поточний контроль за додержанням правил самоізоляції працівники Національної поліції, Національної гвардії, державних установ МОЗ епідеміологічного профілю, уповноважені органами місцевого самоврядування посадові особи здійснюють шляхом проведення перевірки фактичної наявності відповідних категорій громадян за зазначеними ними адресами самоізоляції", - сказано у постанові.

Крім того, з метою контролю за дотриманням правил самоізоляції на вулицях, в парках, інших громадських місцях працівники поліції та Нацгвардії, уповноважені органами місцевого самоврядування працівники здійснюють вибіркову перевірку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. За допомогою електронної системи вони можуть перевіряти, чи потребує особа самоізоляції.

Особи, які не мають можливості забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, повідомляють про неможливість одержати піклування органам соціального захисту населення або вносять самостійно інформацію за допомогою мобільного додатка.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня уряд ухвалив рішення продовжити карантин до 11 травня.

Також Кабмін затвердив порядок проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією особи, зокрема доопрацьовано додаток "Дія" для проведення контролю за особами, які перебувають в самоізоляції.

Читайте також: