Карантин в Україні - Кабмін ввів нові критерії для визначення червоних зон / Фото УНІАН, Сергій Чузавков

Кабінет міністрів ухвалив зміни щодо протиепідемічних заходів, які мають бути вжиті під час поширення COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідна постанова прийнята на засіданні уряду.

Читайте такожМайже половина українців вважають заходи влади щодо боротьби з COVID-19 оптимальними – опитування

Відео дня

Відтепер рішення, чи вводити у регіоні «червону» зону, державна комісія з питань ТЕБ та НС розглядатиме спільно з місцевою владою.  

Регіонам пропонуватимуть поступове або одночасне закриття тих сфер, які в конкретній області призвели до спалаху COVID-19

У чому полягають зміни

  • «Червону» зону вводитимуть у разі завантаженості більше 75% ліжок у закладах охорони здоров'я регіону протягом 5 днів підряд.
  • Це ж стосується й перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 випадків на 100 тис. населення за 14 днів більше, ніж у п'ять разів.
  • Заборона відвідувати садочки, школи, профтехучилища та університети вводиться у випадку, коли на самоізоляцію через контакт з інфікованим COVID-19 відправлять більш ніж 50% класу. Однак місцева влада спільно з профільною держкомісією самостійно визначатиме, чи вводити карантин у всіх освітніх закладах області.

Крім того, Степанов зауважив певні зміни у критеріях «помаранчевої» зони:

  • на вході до місця проведення заходу або на вході навчального закладу обов’язково встановлюються інформаційні матеріали з загальною площею закладу та можливою максимальною кількістю відвідувачів;
  • на території регіону, де встановлено помаранчевий рівень епідемічної небезпеки виключається норма щодо заборони перевезення громадським транспортом при більше, ніж 50% заповненості сидячих місць.

Адаптивний карантин: що було раніше

Глава МОЗ Максим Степанов / facebook.com/pg/moz.ukr
  • Поділ на карантинні зони був введений в Україні 1 серпня. Відтоді щодва тижні в областях вводили той режим карантину, який би, на думку чиновників, запобігав подальшому поширенню коронавірусу.
  • Рівень небезпеки визначався автоматизованим програмним забезпеченням на основі визначених алгоритмів та зібраних даних і затверджуватиметься Національною комісією ТЕБ та НС.
  • Зонування регіонів неодноразово викликало обурення з боку місцевої влади. Чиновники заявляли про помилки у визначенні коефіцієнтів і неврахування системою низки нюансів.
  • На початку вересня конфлікт між місцевою владою та Києвом дійшов до межі: мер Івано-Франківська подав позов до суду з вимогою не визнавати місто «червоним». Ініціативу міського голови підтримали й інші очільники міст України. Сам глава МОЗ переконував, що знайде спільну мову з регіонами щодо цього питання. Пізніше він заявив, що критерії «червоної» зони переглянуть.