За яких умов послаблять надалі карантин в Україні / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов назвав критерії для наступних етапів пом’якшення карантину в Україні: показник нових інфікованих, кількість проведених тестувань та заповненість лікарень хворими з COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

Степанов наголосив, що вперше за добу кількість людей, що одужали від COVID-19, перевищила кількість тих, що захворіли. "Я хотів би подякувати всім українцям, які дотримувались протиепідемічних правил, які були встановлені в нашій країні. Саме завдяки тому, що ви не нехтували своїм здоров’ям, здоров’ям своїх близьких, ми сьогодні маємо таку позитивну статистику", - звернувся Степанов до українців.

Відео дня

Проте, як зауважив міністр, в Україні ще дуже велика кількість хворих на COVID-19. "В нашій статистиці кожного дня є люди, які загинули від коронавірусу. Нам дуже важливо дотримуватись тих правил, які встановлює МОЗ, щоб ми дійсно побороли коронавірус", - наголосив він.

Читайте такожУ МОЗ назвали регіони, де за минулу добу виявлено найбільшу кількість випадків COVID-19

Також Степанов відзначив, що у МОЗ розробили поетапне пом’якшення карантинних заходів. "Вони дуже чіткі, я думаю, що вони будуть прийняті на найближчому засіданні уряду. У нас є чотири етапу виходу з карантину. Кожному з цих етапів відповідають певні критерії. На кожному етапі є відповідне пом’якшення", - сказав він.

"Які критерії ми заклали в кожен етап виходу? У нас є кількість нових випадків за останні сім днів на 100 тисяч населення – це так званий показник інцидентності, тобто для переходу на кожен етап цей показник має відповідати певному критерію. Завантаженість ліжок з COVID-19 – вона має бути не більшою 50%. Кількість тестувань – ПЛР-тестувань та ІФА-тестувань, яке ми зараз додаємо, за останні 7 днів на 100 тисяч населення має бути на рівні 15-ти. Кількість нових випадків за останні сім днів до попередніх семи днів має бути на рівні 0,9-1», - розповів Степанов.

Крім того, він підкреслив, що усі етапи виходу з карантину мають запроваджуватись за формулою адаптивного карантину.

«Це буде дуже правильна тактика – в залежності від області ми будемо пом’якшувати карантин. Затверджувати етапи будемо на національному рівні, а пом’якшення буде відбуватись на рівні конкретної області», - резюмував Степанов.

Як повідомляв УНІАН, 4 травня Кабмін продовжив запроваджений через поширення коронавірусу карантин до 22 травня та вирішив зняти ряд заборон, починаючи з 11 травня

В Україні станом на ранок 14 травня зареєстровано 16847 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 456 летальних, 4143 пацієнти одужало. За добу зафіксовано 422 нові випадки.

Читайте також: