Ілюстрація / REUTERS

Останні три дні в Україні фіксують антирекорди за кількістю нових інфікованих коронавірусом за добу. Проте, українці практично не дотримуються карантину, хоча на початку епідемії COVID-19 вони ставилися до обмежень більш відповідально.

Як заявив психотерапевт, завідувач кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії медико-психологічного факультету НМУ ім. Богомольця, доктор медичних наук Олег Чабан в інтерв'ю РБК-Україна, причина цього - втома від карантину і перенасичення тими людьми, з якими українці перебували віч-на-віч під час вимушеної ізоляції.

Читайте такожВ Україні онов поділ на карантінні зони: Харків попал до "червоної"

Відео дня

"Люди втомилися. Крім психічних порушень є поняття соціальної тривоги і страху, це ще не патологія, але вже фон. Люди дуже соціалізовані, і ми не можемо бути один без одного. За час еволюції у нас розвинувся "соціальний мозок", людина повинна бути серед людей, бути в контакті. Але крім цього є ще поняття "індивідуального мозку", воно тягнеться ще від кроманьйонців. Іншими словами: не дивлячись на свою високу соціалізацію, людина іноді повинна залишатися на одинці. А карантин змусив нас цього не робити. Тому з'явилася соціальна напруга, неможливість відпочити один від одного", - розповів експерт.

Психотерапевт додав, що в звичайному житті - за рамками пандемії - сім'я вранці розходиться з тим, щоб потрапити в інші соціальні кола. Наприклад, на роботу.

"Коли ти весь час перебуваєш з однією і тією ж людиною, починають виникати стереотипні фрази - зустрівшись на кухні, не можна ж удвох мовчати. Тобто йде якесь "згвалтування" людського мозку, йому не дозволяють "помовчати". Зазвичай ми мовчимо хоча б по дорозі додому або на роботу, а тут вже не можна мовчати. В результаті відбувається перенасичення людьми", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Олег Чабан розповів, що карантин і епідемія вплинули на психологічне здоров'я українців. Зокрема, серед населення зростають тривожні і стресові розлади, починаються депресії, невроз, алкоголізм, а також сімейна агресія.