Антитіла до коронавірусу є в менш ніж 1% людей / фото УНІАН

У Китаї упродовж восьми тижнів перевіряли у людей, які перехворіли на COVID-19, рівень антитіл у крові. В Україні теж проводять схоже дослідження.

І виявляється, що імунітет залежить від того, наскільки тяжкі симптоми переніс хворий, йдеться в сюжеті ТСН.

Китайські науковці протягом восьми тижнів заміряли кількість антитіл у крові 74 пацієнтів. Половина з них перехворіла на COVID-19 важко, інша половина - безсимптомно. У обох груп імунітет ослаб. При цьому в 40% безсимптомних антитіла взагалі перестали проявлятися.

Читайте такожБез імунітету. Скільки людей з Covid-19 можуть захворіти повторно

Згідно з висновком вчених Медичного університету Чуціна, імовірно, імунітет до COVID-19 зберігається 2-3 місяці, а не 2-3 роки, як вважали раніше.

Професор Олександр Дуда з колегами проводить подібне дослідження в Україні. Зокрема, серед людей, за якими він спостерігає, - жителі гуртожитків, які стали осередками коронавірусної хвороби. Їхній імунітет почав послаблюватися вже через місяць після хвороби.

За відомими науці біологічними законами, якщо вірус потрапляє в організм людини вперше - імунітет виробляє антитіла, але на це потрібен певний час. Тож вірус встигає розмножитися в організмі, однак після першого знайомства залишається імунна пам'ять і надалі вона відбиває атаки вірусу одразу.

Лікар-анестезіолог із Чернівців Ганна Рибарчук розповідає, що перехворіла на коронавірус двічі за місяць. Обидва рази її діагноз був підтверджений полімерно-ланцюговою реакцією. "На лікарняному я пробула два тижні. Достатньо швидко в мене вже були негативні ПЛР. Я пішла на роботу. Мабуть, це було поспішне рішення. Від першого моменту інфікування до другого пройшло три тижні", - зазначила вона.

Наразі ІФА-тест показує, що імунітет у Ганни вже є. Інфекціоністи розмірковують, що це справді могло бути повторне зараження, бо за короткий час імунітет міг не виробитися. Однак випадок офіційно не зареєстрували, бо зараз вже не можна перевірити, чи не було помилки в тестуванні.

Чи може людина заразитися двічі - вчені намагалися дослідити на мавпах. Дочекалися, доки тварини одужають після першого зараження і через місяць знову спробували їх інфікувати, але тварини успішно опиралися інфекції.

Читайте такожУ безсимптомних заражених COVID-19 швидко зникають антитіла - науковці

Тож поки нема більш масштабних досліджень, кожна країна веде статистику, яка кількість людей має імунітет до коронавірусу.

Наймасштабніше тестування в Україні показує - антитіла є менше, ніж в 1% людей.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр розповіла, що у Гостомелі пункт тестування влаштували прямо біля селищної ради. Місцева влада хоче мати власну статистику. Водночас людям цікаво, чи мають вони вже імунітет до нового коронавірусу.

За перші кілька днів роботи пересувного пункту обстежили чотири сотні людей. В 11 виявили імунітет, дев'ятеро з них не мали симптомів і навіть не підозрювали, що перехворіли.

Масових повторних тестувань у світі ще не проводили. Поки таке планують у Німеччині. Адже тепер треба зрозуміти, чи варто так сподіватися на появу вакцину від COVID-19.

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок, 23 червня, в Україні зафіксовано 38 074 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 1035 летальних, 16 956 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 833 нові випадки. Загалом проведено 580 814 тестувань методом ПЛР.