Коронавірус новини - медик заявив про хвилю самогубств від COVID-19 / фото: ua.depositphotos.com

Останніми тижнями в лікарнях Києва та Харкова реєструють самогубства пацієнтів з COVID-19. Коронавірус може стати причиною такого вчинку цілком здорових людей.

Про це в коментарі Обозреватель повідомив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медакадемії Володимир Корсунов.

Читайте такожПонад 600 інфікованих: у Києві за минулу добу зафіксували новий "рекорд" за весь період пандемії COVID-19 (карта)

Відео дня

«Коронавірус викликає ураження усіх органів. Оскільки основний елемент агресії – внутрішнє вистилання судин. Це називається ендотелії. Судини у нас скрізь: у голові, мозку, легенях, серці, нирках, шлунково-кишковому тракті. Сам по собі вірус їх не вражає. Проте викликає реакцію імунної системи у пацієнтів, в яких організм може локалізувати вірус у носоглотці», – пояснив фахівець.

Тяжкий перебіг хвороби викликає так званий цитокиновий шторм, а він призводить до запалення всередині судин й підвищення тромбоутворення. Внаслідок цього може виникнути дисфункція будь-якого органу.

«Від порушення свідомості, збудження, агресії, страху смерті – до суїцидних спроб. Називається це ковідна енцефалопатія. Дуже узагальнений термін, який полягає у масі станів, пов’язаних з порушеннями у центральній нервовій системі головного мозку», – додав Корсунов.

Професор зауважив, що навіть у тій лікарні, де він працює, у пацієнтів з COVID-19 періодично виникають суїцидні спроби.

«Це відбувається у всьому світі. Ніхто не знає, як з цим боротися. Має бути якісний нагляд за пацієнтами, який у нашій країні неможливий», – відповів медик. Він допустив, що до таких пацієнтів повинні допускати психіатрів, а лікування посилювати заспокійливими.

Самогубства у лікарнях для хворих на коронавірус