Коронавірус у вагітних: як впливає, ризики для майбутніх мам та новонароджених

В організмі вагітної жінки відбуваються певні зміни, тому важливо застосовувати профілактичні засоби, аби не заразитися вірусною інфекцією.

Будь-яка вірусна інфекція під час вагітності – додатковий ризик. Те ж саме стосується й хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом.

Особливості COVID-19 у вагітних

З моменту відкриття коронавірусної інфекції минуло вже понад рік, однак досі достеменно невідомо про її вплив на вагітність.

Вагітні жінки з COVID-19 рідше мають симптоми хвороби, порівняно з невагітними жінками. Різною й індивідуальною є симптоматика коронавірусу у вагітних – хтось має втрату нюху, температуру, пневмонію, а в інших може й не спостерігатися цих ознак.

Читайте такожЕксперт ВООЗ прогнозує, що коронавірус з часом стане сезонним захворюваннямНайпоширенішими симптомами, про які повідомляли вагітні жінки й ті, які нещодавно народили, були підвищена температура та кашель. Але у них температура зустрічалася навіть рідше за біль у м’язах, порівняно з невагітними жінками репродуктивного віку.

Водночас, як зазначається на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вагітні жінки схильні до вищого ризику розвитку важких форм COVID-19. У разі тяжкого перебігу хвороби вони частіше потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії та підключення до штучної вентиляції легень (ШВЛ), ніж жінки репродуктивного віку без вагітності.

Жінки, що хворіли на COVID-19, частіше мають передчасні пологи. При цьому кожне четверте немовля, народжене жінками з коронавірусною інфекцією, потребували неонатальної допомоги. Однак бракує даних щодо причин передчасних пологів та показань, за якими новонароджені малюки потребували меддопомоги.

У інфікованих коронавірусом збільшується ризик тромбування, а це впливає на розвиток плоду – кровопостачання і дихання. Тому своєчасна допомога вагітним препаратами для розрідження крові допомагає уникнути ускладнень.

Вагітність та нові штами коронавірусу

Виявлені нові штами коронавірусу важче переносяться вагітними жінками, ніж "китайський". За даними лікарів, подекуди спостерігається критичний перебіг у жінок в третьому триместрі вагітності з подальшим переведенням їх на штучну вентиляцію легень.

Як немовля може інфікуватися коронавірусом

Вважається, що передача коронавірусу немовлятам відбувається переважно краплинним шляхом після народження, коли дитина контактує з матір’ю чи іншими людьми, які за нею доглядають і мають захворювання COVID-19.

Здатність активного вірусу передаватися внутрішньоутробно або під час пологів ще напевно не встановлена. Тому ймовірність передачі коронавірусу від матері до плоду під час вагітності – мала.

Чи варто ізолювати немовля від матері, хворої на COVID-19

Новонароджене маля не варто ізолювати від матері. Робити це радять лише у випадку, коли матір має тяжкий перебіг хвороби чи не може доглядати за малюком, або ж дитина передчасно народжена та має малу вагу, тому має високі ризики ускладнень.

Чи може жінка з COVID-19 годувати грудьми

Грудне вигодовування дітей не забороняється. Однак мами з підозрою чи з підтвердженим COVID-19 мають проводити його з дотриманням заходів безпеки.

Зокрема, під час годування матір має надівати маску, мити руки до й після контакту з дитиною, а також регулярно очищати і дезінфікувати поверхні, до яких торкається.

Чи можна вагітним вакцинуватися від COVID-19

Вагітні жінки можуть важче переносити хворобу COVID-19 та є групою ризику, проте вони не брали участі в клінічних дослідженнях. Тому наразі мало даних, аби говорити про безпечність вакцинації.

Фахівці радять вагітним жінкам, які працюють, зокрема, в сфері охорони здоров’я або мають супутні захворювання, обговорити з лікарем можливість вакцинації. Цілком можливо, що користь вакцинації перевищує можливі ризики.

Вас також можуть зацікавити інші новини: