Найближчим часом планується підготувати ще 12 тисяч ліжок для хворих на COVID-19 / фото REUTERS

Кількість ліжок для хворих на COVID-19 у стаціонарних лікарнях країни в разі необхідності може бути збільшена до 52 тисяч.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, повідомила прес-служба МОЗ.

“Загалом станом на сьогоднішній ранок у нас зайнято 21 277 ліжок в цілому по країні. Ми рахуємо всіх, у кого є підтверджений діагноз COVID-19, і у кого є відповідна підозра на захворювання. Усі ці люди мають тяжкий або середньої тяжкості перебіг хвороби, і вони потребують саме стаціонарного лікування. Кількість ліжок може бути збільшена до 52 тисяч”, - зазначив міністр охорони здоров'я.

Степанов також повідомив, що на сьогодні в Україні розгорнуто 34 тис. 154 ліжка, ще 6,5 тис. до цього готові. Також найближчим часом планується підготувати ще 12 тис. ліжок.

“Ми також плануємо додавати ліжка в Академії медичних наук і в інших закладах. Проте всім необхідно замислитись над тим, що виконання протиепідемічних правил та здоров'я людей пов'язані між собою. Неможливо зберегти здоров'я, не виконуючи визначених правил. Вони розроблені саме для того, щоб чітко людям вказати, де саме є небезпека”, - підсумував міністр.

Читайте також"Хворі знімають кисневу маску, аби померти": інфекціоніст розповіла про жахи боротьби з COVID-19

Ситуація з місцями для хворих в Києві

9 жовтня Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що в столиці завантаженість ліжок, організованих для прийому хворих з COVID-19, перевищує 70%, і звернувся до уряду щодо додаткових місць у державних медустановах, розташованих у Києві.

Мер заявив, що місто зробило все можливе, аби медичну допомогу могли отримати всі хворі на COVID-19 і поступово підготувало для лікування хворих понад 2,5 тис. ліжок у 20 медзакладах столиці. Але, за словами міського голови, цього може бути недостатньо.

«Я звертаюся до прем’єр-міністра і до міністра охорони здоров’я виконати задекларовані обіцянки і надати ліжковий фонд та фахівців для лікування хворих на COVID-19 у державних медустановах, розташованих у Києві. Йдеться про заклади Національної академії медичних наук, МОЗу та відомчі медзаклади. Ці заклади, підкреслю, знаходяться в столиці і не можуть залишатися осторонь», - заявив Кличко.

Сьогодні, 13 жовтня, мер Києва сказав, що столиця обладнує для прийому хворих з коронавірусною інфекцією ще 5 медичних закладів. «Я наголошую: це те, що місто робить самотужки в умовах, коли динаміка поширення вірусу така, що дуже скоро ліжок у лікарнях у нас може не вистачити. І при цьому державні, відомчі та медзаклади Академії медичних наук не приймають киян, хворих на COVID-19. Хоча мають загалом 11 тисяч ліжок і кваліфікований персонал. Я вважаю, що це – не державницька і, м'яко кажучи, дивна позиція уряду і міністерства охорони здоров'я, які тим часом розповідають про розгортання госпіталів у палацах спорту і так далі", - вчергове наголосив він.